3 Ekim 2015 Cumartesi

YOGA EŞİTTİR SAĞLIK


Özellikle 60’lı yıllardan başlayarak batı, Yoganın genel sağlık üzerindeki olumlu etkilerini araştırmış ve bunları takibe almış ve deneylenmiştir. Yapılan incelemelerde Yoga’nın insan bedeni ve düşünce sistemi üzerindeki faydaları belirlenmiş ve bunlardan yararlanılmaya başlanmıştır. Günümüzde  pek çok sağlık merkezinde Yoga’dan yararlanılmaktadır.

Unutmamak gerekir ki günümüz tıbbı, insan yaşamı ve onun kaliteli bir şekilde uzatılması konusunda büyük ilerlemeler kaydetmiş ve her günde gelişimine devam etmektedir. Modern tıbbın tüm imkanlarını kullanmak ve ona her zaman güvenmek gerekir. Yoga çalışmaları bu gün pek çok tıp hekimince de uygulanmakta ve hastalarına tavsiye edilmektedir.
Yoga çalışmalarının uygun şekilde yapılması sonucunda insanın beden, zihin ve ruh yapısındaki ve kişiliğindeki olumlu gelişimleri göreceksiniz.
Yoga sağlık sistemi iskelet yapısından başlayıp, zihne kadar uzanan son derece  faydalı çalışmalardan oluşur. Beden yapısındaki tüm kaslar, pelvis, omurga, göğüs kafesi, boyun ve bedenin tüm katmanları çalışma sırasında esnetilir. Bu sırada iç organlar uyarılır ve güçlendirilir, Yoga uygulamalarının yenileme ve düzeltme etkileri tüm bedende ve iç organlarda hissedilir. İç basınçlardaki değişikler özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur, Yoga hareketleri ile pek çok organ ve salgı bezlerine basınç uygulanır. Yoga çalışmalarının tamamında kan dolaşımı etkilenir ve iç organlara derin masaj yapılır.
Yoga tekniklerinin yalnızca fizik beden üzerinde etkili olduğunu söylemek yanlıştır. Yoga tekniklerinin uygulanması ile kişinin  duyguları ve kişiliğinde devrimsel bir gelişme yaşanır. Bedendeki yapısal olumlulukların dışında sindirim sisteminde, dolaşım sisteminde, sinir sisteminde, boşaltım sisteminde, bağışıklık sisteminde de tam bir gelişim görülür. Asanalar, bedenin uzun sürelerle huzur ve sükunet içerisinde durabilmesini ve her konudaki konsantrasyonunu temin eder. Nefes teknikleri ise, varlığın fizik, zihin ve ruh planlarında temizlenmesini böylece bedensel sağlığın ilk adımlarını oluştururlar.
Hiçbir zaman ani, hızlı ve çok sert uygulamalara yer verilmemeli her zaman hafif ve yumuşak bir tavır sergilenmelidir.Yoga hareketleri hiçbir zaman acele ile uygulanmaz. Bir Yoga öğrencisi her zaman yumuşak, rahat, ağır ve nazik davranışlar içerisinde bulunmalı ve bedenine önem vermelidir. Kaslar yumuşatılmalı, açılmalı ve rahatlamalıdır. Çalışmanın başı, ortası ve sonu her zaman aynı sükunet ve ağır tavırla götürülmelidir.
İçsel ve dışsal beslenme sağlık için çok önemlidir. Meditasyon sayesinde içsel olarak kendimizi besliyoruz. İçsel beslenme sayesinde fiziksel rahatsızlıklarınızı tedavi edebilirsiniz. Alınan doğru ve dengeli gıdalar içsel ve dışsal olarak bizi sağlıklı besler.Yoga ile hem içsel besleneceksiniz hem de asanalar sayesinde fiziksel olarak fit ve esnek bir vücuda sahip olacaksanız.
Yoga seansına gelmeden 2 saat önce yemek yemelisiniz. Muz ve tahıllı gıdalar vücudun gereksinim duyduğu enerji tüketimini sağlıyor. Yoganın beslenme içeriğinde bağışıklık sistemini güçlendiren çinko, selenyum ve magnezyum bulunmaktadır. Mineralli yiyeceklerden olan, ceviz, badem, fındık hücrelerde asit birikimi önlemektedir. Vejetaryen şeklinde beslenen kişilerin kanser riskini en az taşıyan kişiler olduğu tespit edilmiştir.

YOGA İLE BESLENME

Öncelikle şu konuda anlaşalım, vejetaryen olmak veya olmamak tamamen kişisel bir tercihtir. Vejetaryen olmak yada olmamak kişinin kendi seçimi. Yoga metinleri vejetaryen beslenmeyi önerir, bunun arkasında bilimsel ve yogaya göre ahlaki değerler bulunmaktadır.
Yoga felsefesi bir din olmadığı için vejetaryen olmak ve olmamanın günah gibi yargısal neticeleri yoktur.
Veganlar: Hayvansal kaynaklı hiç bir ürün (et, balık, tavuk, yumurta, süt, peynir) yemezler. Beslenmeleri tahıl, meyve, sebze, baklagiller, tohumlar ve fındık-fıstık bazlıdır.
Lakto-Ovo Vejeteryanlar: Et yemezler. Süt ürünleri ve yumurtayı kullanırlar.
Lakto Vejetaryanlar: Et, balık ve yumurta yemezler. Süt ürünlerini içeren vegan beslenmedir.
Ovo Vejeteryanlar: Et, balık, süt ürünleri yemezler. Yumurta içeren vegan beslenmedir.
Pesko Vejeteryanlar: Et ve tavuk yemezler. Balık, süt ürünleri ve yumurta yerler.
Yarı Vejeteryanlar: Sadece kırmızı et yemezler.
Meyve ile beslenenler (fruitarianlar): Sadece botanik olarak meyve grubuna giren sebze ve meyvelerle beslenirler. Tüketilerek tohumlarını yayan bitkileri kullanırlar.

Semi Vejeteryanlar: Sadece deniz ürünlerini tüketirler.

             ''YOGA'NIN AMAÇLARINDAN BİR TANESİ BEDEN RUH VE ZİHNİ                                                                            DENGELEMEKTEDİR.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder