18 Ekim 2015 Pazar

PANCHA KOSALAR (BEDEN KILIFLARI)

Varlığımız iç içe geçmiş çeşitli katmanlardan ( kılıf bedenlerinden ) oluşmaktadır. Her bir katmana (kılıfa) kosa denilmektedir. Bu beş beden kılıfı birbirini sarmaktadır. Bu beş beden kılıfı ''BEN KİMİM?'' sorusunun cevabını taşımaktadır. Doğduğumuzda bedenimize ve etrafımıza bakarak fiziksel bedenimizi keşfetmeye başlıyoruz.Bizi daha da ileri giderek aklımızı ve zihnimizi araştırmaya keşfetmeye başlıyoruz. Bir adım ötesine ilerliyerek içimize, duygu ve düşüncelerimizin keşfi ile kendimize adım adım yaklaşmaya başlarız. Tüm cevapların içte kendimizde olduğunu anlarız. Bedenen ruhen ve zihinen dengede ve mutlu olup olmadığımızın keşfi ile yolculuğumuz devam eder. Hayatımızın her alanında mutlu olmamız bizi her alanda sağlıklı kılar.

 ·                    Annamaya Kosa:

Sanskritçe dilinde annamaya besin enerjisi, kosha ise örtü demektir.  Fiziksel bedenimizdir. Yani gözle görülen, elle hissedilen bedenimizdir. Annamaya Kosa’nın temeli Muladhara (Kök Çakra) Çakradır. Hayatta kalmayı, yaşama isteğini ve köklenmeyi temel almaktadır. Yapılan fiziksel duruş çalışmaları ve asanalar bu beden boyutu içindedir.

  
·                    Pranamaya Kosa:

Pranamaya yaşam enerjimizdir. Pranayama çalışmaları, beden üzerinde hakimiyet kurmak içindir. Nefes alış verişlerimiz prana sayesindedir. Pranamaya Kosa’nın temeli Manipura (Mide Çakrası) Çakradır.


·                    Manomaya Kosa:

Manomaya akılsal bedenimizdir. Akılsal bedenimizi 5 duyu organımızla algılarız. Bu beden için önce akıl tek noktaya odaklı hale getirilmeli, daha sonra da bu durumda kalmayı öğrenmelidir. Tüm düşünceleriniz bu bedende şekillenir. Beden kılıflarımız iç içe olsa da aklımız olmadan da diğer bedenlerimiz varlıklarıyla yaşamaya devam ederler. Örneğin, bitkisel yaşam.


·                    Vijnanamaya Kosa:

Zihin bedenimizdir. Zihnimiz aklımızın yöneticisidir. Zihnimiz neyin doğru, neyin yanlış olduğu şeklinde kararlar verir ve yargılar. Zihni eğitmek çok önemlidir. Ayırt etme gücü burada önemlidir. Bunun için soyut düşünce yetisinin geliştirilmesi, mantık yürütülmesi, meditasyon ve ruhsal okuma gereklidir.
İkiye  ayrılır:
1.            Entelektüel Zihin: Yargılayan, sorgulayan yönümüzdür. Beynin sol yarım küresini kullanıyoruz.
2.            Duygusal Zihin: Sezgilerimizi kullandığımız beynin sağ yarım küresidir.


·                    Anandamaya Kosa:

Mutluluk bedenimizdir. Kendi doğamızı ifade etmektedir. Bize bunu en iyi çocuklar anlatmaktadır. Onlara baktığımızda kaygı, korku, stres olmadan, küçük şeylerden mutlu olarak anda yaşamayı öğrenebiliriz. İşte bu bizim tam doğamız. Doğallık anda kalmaktır. O an ne yapıyorsan sadece onu yapmaktır. Ne geçmiş ne gelecekte olmadan sadece o anda olmaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder