30 Ekim 2015 Cuma

SAĞLIKLI VE FARKINDALIĞI YÜKSEK BİREYLER YETİŞTİRMEK İÇİN ÇOCUK YOGASI

Çocuk Yogası, çocuğa ruhsal zihinsel ve fiziksel yararlar sağlayan, kişisel disiplini ve kendini tanımayı, nefes ve gevşeme tekniklerini öğreten, küçük yaşta çocukları yoga ile tanıştırmak için yoga duruşları, şarkılar ve oyunlarla birleştirilip yaş gruplarına göre uyarlanmış bir yoga çeşitidir.

Çocuk yogasında asanalar, basit nefes teknikleri ve derin gevşeme uygulanmaktadır.Uygulanan yoganın amacı öncelikle bedenin sağlıklı olmasını hedeflemektedir.Nefesi, beden ve ruh arasında bağlantı için kullanarak ruhun da dengeli sağlıklı ve huzurlu olması sağlanıyor.

Erken yaşta yogaya başlamanın birçok bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarıda bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerden ilki, Alveol sayısının yoga sayesinde artmasıdır. Alveol sayısının artması demek bağışıklık sisteminin güçlü olması ve hastalıklara  bedenin direnç göstermesi demektir. Bir diğeri ise, çocuklarda ki timus bezinin belli yaştan sonra gerilemeye başlamasıdır. Timus bezini kontrol eden immun sistemi, yoga yapan çocuklarda sağlıklı ve güçlü olmaktadır. Yoga yapan çocuklar kanser, astım ve birçok rahatsızlıklardan korunmuş oluyorlar. 

Çocuk yogasının dört ana hedefi bulunmaktadır. Öncelikle kendinizle ve daha sonra çevrenizle kurduğunuz farkındalık bağıdır. Kendinizle bağınız tüm hayatınız boyunca çok önemlidir. Bedeninin ruhunun ve zihninin farkında olman kendini tanıma yolculuğunda en önemli basamaktır.Bir diğeri ise fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal olarak dengede olmayı hedef almaktadır. Aslında hayatta her şey dengeden ibarettir. Beden dengen geliştikçe, ruhsal ve zihinsel dengende gelişmektedir.  Tüm bu oluşan denge ise duygusal halini dengelemektedir. Doğru nefes almayı aslında hepimiz bilmemize rağmen, yaşımız ilerledikçe nefesle ilgili farkındalığımız azalıyor. Sığ nefesler almaya başlıyoruz. Yogada uygulanan nefes çalışmaları ile nefes farkındalığı bilinç altına ekiliyor ve hatırlatılıyor. Son olarak gevşeme teknikleri öğretiliyor. Gevşemenin stres seviyesini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir çok hastalığın nedeninin stres olduğunu hepimiz biliyoruz. Stresi azaltıp yönelterek yoga ile sağlıklı olabiliyoruz. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktif çocuklar için doktorlar yogayı önermektedir.



Çocuk Yoga’sının Faydaları

1)      Sevgiyi, özsaygıyı ve başkalarına saygılı davranmayı öğretir.
2)      Stresle başa çıkabilmeleri ve yavaşlayabilmeleri ve içsellikleriyle buluşmalarına yardımcı olur.
3)      Tüm canlılara zarar vermemeyi öğretir.
4)      Empati kurmayı öğretir.
5)      Paylaşımı öğretir.
6)      Eğlenerek öğrenmenin tadına varırlar.
7)      Sosyal bir yapıları olur.
8)      Takım çalışmasını öğretir.
9)      Güç, denge, esneklik, konsantrasyon becerileri gelişir.
10) Birçok hastalık önlenir ve tedavi eder. 
(Astım, alerjik rahatsızlıklar, uykusuzluk, sindirim problemleri, öğrenim güçlüğü, hiperaktive…)
11)  Hayal güçleri ve yaratıcılıkları gelişir.
12)  Kendilerini ifade etmeleri gelişir.
13)  Özgüvenleri gelişir.
14)  Öğrenmeye daha açık olurlar.
15)  Bedensel, duygusal, zihinsel ve çevresel-sosyal farkındalıkları artar.
16)  Doğru nefes alıp vermeyi öğrenirler.
17)  Bedensel, duygusal, zihinsel ve sosyal ilişkilerde ki denge gelişir.
18)Erginlik yaşına erken girme dönemi engellenir. Böylece duygusal, fizyolojik ve psikolojik olarak  hazır olduğunda ergenlik dönemine girer.
19)Alveol sayısı 8 yaşına kadar artar ve sonrada sadece boyut olarak büyür. Dolayısıyla bağışıklık  sistemi güçlü olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder