10 Ekim 2015 Cumartesi

ÇAKRALAR


Sanskritçe,çakra kelimesi tekerlek, çark veya halka demektir. Enerji olarak ise girdap anlamındadır. Çakra iç enerji merkezi, iç enerji kanallarının buluştuğu, enerjinin bedene girip çıktığı ve dönüştürdüğü bir ortak noktadır. Çakra gözle görülemeyen soyut bir kavramdır. Astral bedenle bağlantılıdır.
Çakra girdabı yavaş ya da hızlı dönebilir. Bu sistemdeki enerji düzeyinebağlıdır.Çakralar dengelenip, geliştikçe kişilikte gelişir. Yama, Niyama, Asana ve Pranayama kişiliği geliştirirken, Pratyahara kısmında uygulanan çakra teknikleri sayesinde de çakra merkezleri gelişmektedir. Her ikisi de birbirini etkilediği için, dengeli bir şekilde uygulanmalıdır.
Sağlıklı Çakra sisteminin enerji merkezlerinin şekilleri dengeli, simetrik ve organiktir. Merkezler durağın değildir. Her çakranın rengi, salgı bezi, fonksiyonları, taşı, bedende bulunduğu ayrı yerleri, etkilediği organları vardır.
Çakra merkezleri, yaşam enerjisini evrenden, çevreden ve tüm canlılardan alır. Çakra sistemi sayesinde insan çevreyle ve evrenin farklı noktalarıyla sürekli bir alış veriş içerisindedir. Yedi ana çakra bulunmaktadır. Bu çakralar omurganın merkezinden geçen Suşumna Nadi kanalına yerleşmektedir. Çakralar bu kanalla bağlantılıdır. Çakraların dengelenmesi için topraklama, nefes teknikleri ve doğa iyi gelmektedir. Yoga derslerinde uyguladığımız asanalar (hareketler) ve nefes teknikleri ile çakralar dengeli hale gelmektedir.



               MULADHARA (KÖK ÇAKRA)

Bulunduğu Yer : Kuyruk sokumu, anüs ile cinsel organ arasında yer alır.
Renk:Kırmızı
Elementi:Toprak
SalgıBezi:Adrenalin
İlgili Bölge : Kemikler, Anüs , İnce ve Kalın Bağırsaklar, Kan Hücre Yapımı, Sinir Sistemi,Dişler, Bacaklar, Ayak.
Etkileri : Dünya ile bağlantı kurduğumuz yerdir. Güven ve güvensizlik etkisi yaratır. Dünyanın güvenilir bir yer, evren tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor hisleri bu çakrayı olumlu yönde etkiler. Aile ve toplumsal kimlik olumlu tavırla ile gelişir. Hayattan payınıza düşen bolluğu elde etme, maddi güven hisleri ile temel güven duygusu oluşur. Kişi kendini olduğu gibi kabul eder ve sever.
Yaşama güven duymama, huzursuzluk, endişe hisleri fiziksel güçsüzlük yaratır. Gelişen güvensizlik duygusu yaşam gücünün zayıflamasına, dünyadaki her şeyin zor gelmeye başlamasına sebep olur. Bu çakranın düzensizliği bağışıklık sistemini zayıflatır. Direnç azlığı neşe, mutluluk, sevinç, sevgi, yaşama güven hisleri ile yeniden kazanılır.

Değerli Taşlar:Yakut, Honis, KanTaşı, Hematit.

     SVADHİSTANA (YARATICILIK, GENİTALÇAKRA)

Bulunduğu Yer: Göbeğin3–5cm.altı.
Renk:Turuncu
Elementi:Su
Salgı Bezi:Pankreas ve Adrenalin.
İlgili Bölge : Böbrekler, Mesane, Kan, Lenf, Üreme, Leğen Kemiği, Rahim, Yumurtalıklar,Bağırsaklar,Cinsel Organlar.
Etkileri : Yaratıcılığın, yeteneğin merkezi bu çakradır. Olumlu yaklaşımlar kendi kaynakların yaratabilecek yetenekleri geliştirir. Sağlıklı ilişkiler, istekli ruh hali ile hayatı renkli ve canlı yaşamaya sebep olur. Fiziksel anlamda cinselliğin merkezidir. Gelişen sevgi ve şefkat hisleri, bütünlük hissi ve sosyal hayatta girişkenliği, coşkuyu yaratır.
Cinsellik konusunda yanlış algılamalar, baskı niteliği taşıyan engellemeler veya sadece soyunu sürdürme kavramı duygusal paylaşımı yok eder. Cinsel isteksizlik veya aşırı uçlardaki cinsel takıntılar aşılması gereken bir sorun haline gelir. Başarısızlık, ihtiras, suçluluk, saldırganlık, kendinin sevmeme duyguları yaratır. Kendini sınırlayan, akışa bırakamayan, soğuk bir yapı gelişir. Bu çakranın düzensizliği hormon dengesizliği, özgüven eksikliği yaşatır. Eğer bu çakra dengesiz ise beşinci çakra olan Visuddha Çakrasıda (BoğazÇakrası) dengesiz olmaktadır.
Değerli Taşları: Mercan, Kehribar, Akik.


          MANİPURA (GÜNEŞ SİNİRAĞI ÇAKRASI)

Bulunduğu Yer: Göbekdeliğinin 2-3parmak yukarısıdır.
Renk:Sarı
Elementi:Ateş
Salgı Bezi:İnsülün Hormonu,Adrenalin,Pankreas
İlgili Bölge: Sindirim Sistemi, Karın, Mide, Karaciğer, Dalak, Safra Kesesi,
Nefes (diyafram), Böbrek Üstü Bezleri, Sırtın Alt Kısmı, Kaslar,Pankreas.        
Etkileri : Tüm enerjimizin, irademizin, kişisel kimliğimizin, gücümüzün çakrasıdır. Pozitif - negatif enerji kutuplarını burada dengeleriz. Kendine yeten güçlü, bağımsız bir kimlik doyurucu bir imaj bu çakrayı olumlu etkiler.
Yaşamımız için çok önemli olan BEN–BİZ dengesi burada kurulur. Kararlılık ve denge hedefe kolayca götürür. Varlığımızı sevgiye ve kendi gücümüzün farkına vararak devam ettirmek çok önemlidir. Ben’imizin oluştuğu yerdir. Olumsuzluklara karşı korunmak, açık yollar yaratmak pozitif enerjiyi yükseltir. Bolluk kendiliğinden gelir.
Huzursuzluk, dağınıklık, isteksizlik, boyun eğen davranışlar bu çakrayı olumsuz etkiler. Hoşgörü, tolerans ortadan kalkar. Sinirli dayanıksız bir yapı, sevgi, onay veya kabul görme uğruna maske kişilik yani negatif egoyu geliştirir. Ben’imizi kaybeder, negatif egoyu “ben” sanmaya başlayan bir kimlik gelişir. Kişi özsaygısını kaybeder. Negatif ego sadece haklı çıkmak uğruna savunma mekanizmaları geliştirir. İşine geldiği gibi yorumlar yapmaya başlar. İçsel huzura duyulan ihtiyaç artar.
Neşe, kararlılık ve kabullenme gelişir ve artar. Dengesizleştiğinde ise, reflü, kabızlık, hazımsızlık ve gaz şişkinliği gibi rahatsızlıklar görülür.
DeğerliTaşları:Kehribar,Topaz,KaplanGözü.


          ANAHATA (KALP ÇAKRASI)

Bulunduğu Yer: Göğüsün ortasındadır.
Renk:Pembe,Yeşil
Elementi:Hava
Salgı Bezi:Timus Bezi, Lenf Bezi, Bağışıklık Sistemi
İlgili Bölge: Kalp, Göğüs ve Göğüs Boşluğu, Akciğerlerin, Kollar, Eller
Etkileri : Koşulsuz sevginin merkezi bu çakramızdır. Çakra sisteminin merkezidir. Kendini ve diğer insanları sevme, sevgiyi alabilme – verebilme olumlu etkilerdir. Samimi bir şekilde beslenen koşulsuz sevginin gücü korkulardan, endişelerden, huzursuzluktan uzak tutar. Olaylara kalpten bakabilme ve bağışlama duygusu kişiye güç kazandırır. Sevginin gücü ve yüceliği ile kazanılan güç bilgelik kazandırır. Cömert, sevgi, şefkat, yardım etme duyguları varsa herşey yolunda demektir.
Uyumsuzluğu kişiyi başkalarının sevgisine bağımlı kılar. Sevilmeme, incitilme korkusu ile bu çakra dengesizleşir. Korku ve endişeler ile kasılmalar, kararsızlık onaylanma hissi karamsarlık, nefes ve kalp merkezini kötü yönde etkiler.
“Eğer” ya da “rağmen” diye gelişen sevgi besleme türü kalp çakrasına hiçbir katkı sağlamaz.
Evrensel bir sevgi anlayışı bu çakranın en önemli besinidir.
Değerli Taşlar: Kuvars, Zümrüt,Yeşim.

           VİSUDDHA (BOĞAZ ÇAKRASI)

Bulunduğu Yer:Boynun alt kısmındadır.
Renk:Mavi
Elementi:Mental
Salgı Bezi:Tiroid ve Paratiroid Bezi
İlgili Bölge : Boyun, SesTelleri, Çene , Omuz
Etkileri : İfade ve iletişim merkezimizdir. Yaratıcılığın ses bulduğu yerdir. “Ne söylüyorsanız “O”sunuzdur” yani söylenen sözler bedende titreşimler yayar ve bu titreşimler kişiyi o söylediği hale getirir. Duyguları özgürce ifade gücü, dürüst olmak çok önemlidir. Dürüst olmak sadece yalan söylememek olarak algılanmamalı. Kişinin kendine ve başkalarına karşı dürüst olması, doğru ve açık ifadeler ile “hayır” deme cesareti artar.
Gerçek duygu ve düşüncelerimizi açıklamaktan kaçınmak bu çakrayı olumsuz yönde etkiler. Yüzeysel konuşmalar, sıkılgan hatta bazen fazla ve gereksiz konuşmalar doyurucu olmayan sonuçları beraberinde getirir. Başkalarının olumsuz duygu ve düşüncelerinden etkilenmeyen, aldığı kararlardan kuşku duymayan bir yapı sezgi gücünü artırır. Kişi iç görünün en derin düzeyini yaşar. Bu bilincin yolları evrenin bolluğunu sunar. Dengesizleştiğinde, tiroid rahatsızlıkları, ses telleri kısıklığı, kulak ve boğaz problemleri görülmektedir.



       AJNA (DURU GÖRÜ-ALIN ÇAKRASI)

 Bulunduğu Yer:İki kaşın ortasındadır.
 Renk:Gece Mavis i(indigo)
 Element:Astral
Salgı Bezi:Pineal
İlgili Bölge : Merkezi sinir sistemi, Beyin, Gözler, Kulaklar, Burun, Sinüs, Yüz,
Etkileri : Zihin gücü, sezgi gücü, hafıza, telepati, duru görü ve irade merkezimizdir. Zihinsel ve sezgisel etkinliklerimizin dengede olması yaşamımıza sakinlik ve başarı kazandırır. Beynin sol (bilinçli ego), sağ (bilinçaltı – ruh) yanının uyumu sezgisel gücü ve farkındalığı artırır. Düşüncelerin denetlenmesi, geliştirilmesi, artan konsantrasyon, akıl, hafıza, irade ve yüksek farkındalık kişiye güç kazandırır. Doğru ve yanlış olguları buradaçözülür. Dengesiz ise, migren veya sinüzit rahatsızlıkları görülür.
6. His bu çakrayla bağlantılıdır.
Değerli Taşları: Lapis,Safir, Amestist.


         SAHASRARA (TAÇ ÇAKRASI)

Bulunduğu Yer:Başın tepesidir.
Renk:Mor–Beyaz.
Salgı Bezi:Epifiz ve Hipofiz bezi
İlgili Bölge:Korteks,Beyin ve sinirsistemi
Etkileri : Evrensel enerjiyi aldığımız yer ve ruhumuzun merkezi bu çakradır. Kişi gerçek potansiyelinin farkına varması ve enerji alanın evrenle bir olduğu yerdir. Bu çakrada hissedilen bilgi aydınlanmayı sağlar, bilinç açılır evrenle bir olunur.
Taç çakra paylaşılan ortak bilincin farkına varıldığı yerdir. Tanrısal enerjiye açık, şükran hisleri, spiritüel, neşeli, huzurlu bir yapı bu çakrayı olumlu etkiler.
Düşünce kalıplarına sıkışıp kalmak ve bunu kalben de onaylamak bu çakranın bloke olmasına sebep olur. Her şeyin anlamsız oluğu, belirsizlik, amaçsızlık gibi rahatsız edici duygular oluşur. Umutsuzluk, her şey bitti yaklaşımları, zayıf, kararsız bir yapı oluşmasına neden olur. Kişi kendini bolluktan ve bütünden ayrı hisseder.
Her birimiz evrende tek ve önemliyiz. Diğer canlılar da tek ve önemli.
Kendimizin ve başkalarının değerini algılamak bu çakranın dengede kalmasına olumlu etkieder.
Değerli Taşları :Ametis ve Pırlanta.


BİRBİRLERİYLE BAĞLANTIDA OLAN ÇAKRALAR


1–6=maddiyat ve maneviyat dengesi
2–5=İfadelerimiz ve sunum dengesi

3–4=Ben–Biz dengesi

''YOGA'DA YAPILAN NEFES  MEDİTASYON  VE ASANALAR İLE STRES SEVİYESİ AZALMAKTADIR.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder