5 Haziran 2017 Pazartesi

HAYATIN KARMAŞIKLIĞINA BİR TUTAM YİN


Hayatın kendisi mi karmaşık yoksa bizler mi karmaşık hale getiriyoruz? Bu soru 5 gün boyunca Yin Yoga Uzmanlaşma Eğitimi boyunca hep aklımın bir yerlerinde duruyordu. Hepimiz hayat için aynı şeyleri düşünüyoruzdur.Hayat keyif, aşk, eğlence, mutluluk, huzurun yanında karmaşa, kaos ve bitmek tükenmez bir koşuşturma. Hayat hep bir  yang mı? Gece yatağa girince ertesi günün planını yaparak uykuya dalmak mı? Ertesi gün kurulu bir robot gibi yapılacaklar listesi için koşuşturmak mı? Hep başarı için hırsla koşuşturmak mı? Evet sorumluluklar var !!! Yaşamak için gerekli olan materyalleri elde etmeliyiz. Ancak yaşam enerjini şarj etmeyi de hep hatırlamak lazım.Bir durmak, derin nefes almak, bir çiçeğin kokusunu içine çekmek, kumsalda denizi hissetmek. Hayatta biraz da Yin olmak !!! Hayat denge üstüne kurulu bir spiral. Nefes aldığımız da bile, o nefesi veriyorsak herşeyin denge olduğunun en önemli kanıtı.

''Her yang'ın içinde yin, her yin'in içinde yang'ı aramak keşfetmek.'' Bu eğitimde aldığım en önemli ders. Yoga benim için matta öğrendiklerimi hayatıma geçirebilme serüveni. Dün öğrenci isem, yarın da öğrenci olacağım bir yolculuk.Ben oldum cümlesinin yer almadığı bir bilgi kaynağı.

        30 saatlik eğitim öyle güzel hazırlanmış ki... Eğitimin içeriği, söylenen cümleler, beslenme şeklimiz (vejeteryan-glutensiz), kaldığımız otel, doğa ile iç içe oluşumuz, program içerisindeki dinlenme saatleri ve 27 güzel ruhun bir araya gelişi. Herşey olması gerektiği gibi. Tesadüf diye birşey yoktur. Hepimiz aynı anda beraber orada buluşmalıydık. Sohbetlerimiz, paylaşımlarımız ve  birbirimize dokunuşumuz öyle değerliydi ki.

Zaman zaman, tüm yoga öğrencileri ve eğitmenleri hep daha iyiyi yapmaya, zorlamaya dayalı pratikler yapmışlardır yada yapmaya devam etmektedirler. Bazen kaçırdığımız yada hala kaçırıyor olduğumuz o pratik anındaki fiziksel-ruhsal-zihinsel bütünlüğün sihrinin, gerçek hayatla tıpa tıp örtüşmesi.Hayattaki duruşumuz mattaki duruşumuzun eyleme geçmiş yansıması. Pratiklerimde kendime farkıdalıkla bakmayı öğrendim ve öğreniyorum. Sadece matın içinde kendimi nasıl yansıttığıma bakmanın hazzı. Kutsal mabetimde ilk başlarda, yargının en büyüğünü, eleştirinin en büyüğünü kendime yaptım. Yargılarımla, hırslarımla, korkularımla yüzleştim ve hala yüzleşiyorum.Bir hareket benim için sadece bir hareket olmadı. Ordaki korkularım, açığa çıkan duygular, verdiğim tepkiler en değerli hediyem oldu.Yang'ın içinde hep bişeyler eksik yarım kalıyordu.Taki Devrim Hoca'nın Yin Eğitimi'ne katılana kadar.İçimde hep eksik kalan, biyerlerde gizli kalan Yin'le tanışmam beni bütünledi. Büyük bir başlangıcın ilk adımı oldu.

 Yin yoga benim için ne mi? Çabalamadan, tutunduklarını bırakarak nefesle anda kalabilmek. Bazen tutunduklarını bırakabilmek, alışık olduğun öğrenilmişliğin içinden çıkabilmek o kadar zor ki... Tıb ki hayatta ki gibi. Bizi aşağıya çeken alışkanlıklarımıza, bağımlılıklarımıza öyle sıkıca tutunuyoruz ki. Kaybolduğumuzun bile farkına varamıyoruz. Durduramadığımız bir girdabın içinde yalnız kalmayarak, dışa odaklı bir hayatla dur durak bilmeden ordan oraya savruluyoruz.

Yin bedeni 10 kas grubu tarafından hareket ettiren 14 iskelet bölümünü 7 prototip yoga pozu ile fasya dokuyu çalıştırmayı hedeflemesinin yanında, durmayı, farkındalıkla bakmayı ve bırakmayı öğretiyor. Hareketlerde dokulara uygulanan çekme-kısaltma-baskı ile 2-10 dk. arası kaldıkça, açığa çıkan duygularla yüzleşme cesareti ile karşı karşıya kalmanın mucizesi bir başka. Hele de hareketler arasında uygulanan 1 dk'lık dinlenme vaktinde ise, bedende ki enerji yani chi, dinginlik, sessizlik, huzurla açığa çıkıyor. Çıkan her gözyaşıyı, kederi, hüznü bırakmanın rahatlığı ile anılar, sezgiler ve huzurla kabulleniş yerini alıyor.



Anatominin mucizesi ise herbirimizin tek ve özel olduğunun kanıtı gibi. Hep düşünürdüm ''niye bu hareketi bu şekilde yapamıyorum? ''diye. Çünkü benim bedenim diğer bedenlerden çok farklı. Bedenimin solu bile sağından farklı ise nasıl beklerdim ki, aynı şekilde hareketleri uygulayabilmeyi. Yaratılışımız öyle tek ve özel ki yin yoga da her bedene uygun hareketler olduğunu öğrenmek müthiş.

Uygulamış olduğum yang yoga bana neler katıyorsa, biraz da yin'i eklemek bana  neleri katacağını hayal bile edemiyorum. En önemlisi denge, bırakmanın hazzı ve olma halini hayatı yansıtmak. Hep kişisel gelişimde derler, hayal et ve eyleme geç. Aslında hayal ettiğini ol demeyi vurguluyorlar. Olma bilinci!!!
       Yang olan hayatın içinde kendine duracağın, bırakmayı hatırlayacağın yin bir alan aç. Tadını çıkart ve kendini keşfet...