10 Şubat 2017 Cuma


DEPRESYON VE YOGA
Daha önce severek, isteyerek yaptığınız aktiviteleri çevresel, hormonal ve genetik nedenlerden dolayı yapmak istemediğiniz, zevk almadığınız, yaşam enerjinizin olmadığı, çökkünlük haline depresyon deniliyor. Hiçbirşeyden zevk almamak, sinirlilik, isteksizlik, üzgün ve mutsuz hissetme, uyku hali yada uykusuzluk, değersiz hissetme, iştahsızlık, yaşam enerjinin azalması... depresyonun belirtileri arasındadır.
Serotonin bize mutluluk veren depresyon ve endişeden uzaklaştırmayı sağlayan hormon olduğunu herkes biliyor. Sporun her dalı bu hormon seviyesini artırıyor. Yoga’nın daha ayrıcalıklı olmasının nedeni zihnide dengeleyip, sakinleştirmesidir.
‘’Koltuk altlarınızı açık tutarsanız asla ve asla depresyona girmezsiniz ‘’ diyor BKS İyengar. Gögüs kafesini ve kalbini açıp esneyerek arkaya eğilmeyi kastediyor. Arkaya eğilip kalbi açan tüm asanaların depresyona iyi geleceği gibi, beyne kan gitmesini sağlayan ters duruşları da depresyona iyi geliyor. Sirsasana (Baş duruşu), Salamba Sarvangasana (Omuz duruşu), Prasarita Padattanasana (Bacaklar Geniş Bir Şekilde Öne Eğilme), AdhoMukha Svanasana (Aşağıya Bakan Köpek) depresyonun belirtisi olan uykusuzluğa iyi gelen ters duruşlardır.Meditasyon, düşüncesiz farkındalık halidir. Zihni denetlemek amaç edinilir. Bilimsel olarak serotonin seviyesini artırdığını artık biliniyor. Beyindeki alfa dalgalarını artırarak sakin olmamızı sağlıyor. Meditasyon da en çok nefes tekniği kullanılır.Tüm dikkat nefes alış verişinde tutulur.
Doktorların verdiği ilaçlar serotonini artırmak ve mutlu hissetmek adına. Peki ilaç almadan yada tedaviye destek olmak adına yoga yaparsan nasıl olur? Serotonini hangi asanalar yükseltir? Nefesi nasıl alırsan serotonin yükselir? Hangi besinler yenilirse serotonin yükselir?
Padmasana (Lotus) , Matsyasana (Balık), Sethu Bandha Sarvangasana (Yarım köprü), Marjaryasana (İnek-Kedi), Salambhasana (Çekirge), Balasana (Çocuk), Urdhva Dhanurasana (Köprü)... gibi asanalar bedendeki serotonin seviyesini yükseltiyor.
Nefes hayat demek. Sağlıksız ve sığ nefesler aldığımızda yaşam kalitesi düşmektedir. Bazı nefes teknikleri de bedendeki serotonini artırarak daha mutlu olmamızı sağlamaktadır. Mesela stres nefesi bunlardan biridir. Nefesi 4 sayıda alıp, 4 sayı tutup ve 4 sayıda vererek sinir sistemini yatıştırıp, serotonini yükseltebilirsiniz. 4-20 nefes arasında stres nefesini uygulayabilirsiniz. Nefesle berebar odağınız anda kalır. Diyafram nefesi ve Ujjayi nefesi de serotonini yükselten diğer nefes teknikleridir.
Beslenme şeklinizi değiştirmeniz de depresyona iyi gelecektir. Demir, magnezyum, çinko, A-B1-B2-E-K vitaminleri içeren besinler tüketmenizi tavsiye ederim.Süt, balık, yulaf unu, yeşil çay, yeşil yapraklı sebzeler, badem, avakado, kuşkonmaz... bu vitaminleri içermektedir.
Depresyona iyi gelen diğer etken ise müzikle terapidir. Yavaş tempolu ve dinlendirici müzikler dinlemenin stres hormonu kortizol seviyesinin düşürdüğü kanıtlanmıştır. Mantralar dinlemenizi tavsiye ederim. Mesela hanuman mantra - maha mrityunjay mantra - gayatri mantra- sai mantra deneyebilirsiniz.
Hayatınıza Yoga’yı dahil etmenizi sevgiyle tavsiye ediyorum. Yoga’nın beden-ruh-zihin sağlığına iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hayatınızın daha kaliteli ve mutlu geçmesi demek anda kalmak, besleyici nefes almak ve serotoninin yüksek olması demektir.
Her anı mutlulukla geçirmeniz dileğiyle...