27 Ocak 2016 Çarşamba

KEŞİF YOLU HİNDİSTAN

Hindistan büyülü bir ülke. Seni içine çekip farklı biri olarak yolcu eden ülke. Bu ay ki yazımda Hindistan’a gerçekleştirdiğim yolculuğumu anlatıp, size orayı yaşatmayı istiyorum. Ama bu yazının gezi yazılarından büyük bir farkı olacak. Buraya gidin, şunu yapın, bunu yiyin diye ayrıntıya girmektense, benim içsel yolculuğumu sizinle paylaşacağım. Yazının sonunda ufak ufak tüyolarla neler yapabileceğinizi, neler yiyebileceğiniz yer alacak.

Yoga’ya başlayalı epeyce zaman geçti. Hayatımdaki olumlu yanlarını yaşayıp gördükten sonra, bende bir ışık olup yoga ile birilerinin hayatını aydınlatmak istedim. Eğitim yoluna 2014 yılında başladım ve hep öğrenci olarak bu yolda ilerleyeceğim. Eğitimler, workshoplar, farklı hocalar, farklı tarzlar hayatımın birer parçası olacak. Bu yola baş koyduğumdan itibaren hep bir Hindistan düşüm oldu. Bu düş öyle bir gerçeğe dönüştüki hayatımda tam da ihtiyacım olduğu zamanda gerçekleşti.

Herkesin korkuları ve hayat dersleri vardır. Kendi kişisel yolculuğunuzda bu korkular ve hayat dersleri dönüşebilmeleri için önünüze çıkar.Bunları farkedip dönüştürürseniz aynı olayları tekrar tekrar yaşayıp durmazsınız. Ama hep kurban rolünde iseniz hep aynı tür insanları hayatınıza çekip hep aynı tür olayları yaşamaya devam edersiniz. Yoga hayatıma gireli kendimi tanıma yolculuğum hız kazandı. Bazen dipdeyken yoga beni çekip aldı. Bazen gökyüzünde uçuşurken yoga beni dinginleştirdi. Yoga hayatıma hep denge getirdi. Denge hayatın her safhasında, özel-aile ilişkilerinde, iş hayatınızda, beden-zihin-ruh sağlığınızda... çok önemlidir. Hayat denge üstüne kurulmuştur demek en doğrusudur.

Yoga’nın merkezi olan Hindistan’ın, insana artılar katacağını gitmeye karar verip ödemelerimi yaptıktan bir müddet sonra sinyaller verince anladım. Nepal’de çıkan depremden dolayı, gezi iptal edilmişti. İptal olayı olunca, beni bir telaş ve korku sardı. Uçak biletleri ve programın yarı fiyatı ödenmişti. Alternatif programa kayma şansım olmasına rağmen, hem uçak biletleri ekonomik sınıftan alınmıştı hem de işten iznimi değiştirmem gerekmekteydi. Evet akış ve teslim ol... Olanı olduğu gibi kabul et... Hayat dersim yine karşıma çıkmıştı.Hindistan tam anlamıyla, akışa teslim olup olanı olduğu gibi kabul et ülkesi. Yıllık iznimin tarihini değiştirebilmiştim. Uçak biletlerini de evrenin yardımı (Sevgili dostum Özlem aracalığıylaJ  ile ufak bir para ilavesiyle değiştirildi.Kuzey Hindistan ve Nepal yerine Güney Hindistan’a uçacaktım. 2016 ‘ya Güney Hindistan’da merhaba demenin çoskusuna kendimi teslim ettim.

Evren öyle bir şey ki, ağzından çıkanı tutup karşına getiriveriyor. 2014 yılından beri, yılbaşında yurtdışında sıcak bir ülkede olmak istediğimi söylerdim. Hiç planda olmayan Güney Hindistan keşfi yılbaşına kalmıştıJ Kıbrıs’ta hava çok soğukken, ben yaza uçacaktım. Hiç tanımadığım insanlarla, hiç tanımadığım bir ülkede 15 gün geçirmek fikri, kendi içsel yolculuğum için altın değerinde oldu (Hindistan bana çok değerli dostlar kazandırdıJ Güzel ruhları ile yoluma çıktıkları için onlara çok teşekkür ediyorum.)

Hindistan dünyanın en gelişmiş uygarlıklarından birinin beşiğidir. Büyük imparatorlukların ve uygarlıkların kurulması ve sona ermesi bu kıta da Avrupa’dan çok daha önce gerçekleşmiştir. Hindistan değişik ırk, kültür ve dinlerin bir arada yaşamaya çalıştığı bir ülkedir. En önemlisi ise, Hinduizm ve Budizm gibi iki büyük dinin bu topraklarda doğarak gelişmiş olmasıdır. Güney Hindistan’a yapmış olduğum gezide Hintlilere, Müslümanlara ve Hristiyanlara rastladım. Budistlerin Kuzey Hindistan’a yerleştiğini öğreniyorum. M.S.52 yılında, 12 havarilerden Aziz Thomas Güney Hindistan'daki Kerala bölgesine gelmiş ve burada ilk Hristiyan faaliyetlerini başlatmış sonraki yüzyıllarda Hindu krallıkları kurulmuştur.

Müslüman, Hristiyan ve Hindu kendi içlerinde özgürce bu ülkede yaşıyorlar. Ençok dikkatimi çeken ise, hep güler yüzlü oluşları. Gezi sırasında, sokakta yaşayan çok insana da rastladım. Tüm halkın  yüzleri herşeye rağmen gülüyor.Yaşayış tarzları ve hayattaki duruşları şimdide kalıp anı yaşamak üzerine kurulu.Hırsın ön plana geçerek anın güzelliğini kaybeden batılılar, günümüzde kitaplar okuyarak, kurslara giderek anda kalmayı hatırlamaya çalışıyorlar. Milyonlarca mutsuz insan mutluluğun peşine düşmüş durumda.Bu ülkeye yapacağınız yolculuk,size anın değerini ve kıymetini hatırlatıyor. Hırsın, stresin sizi bedenen-ruhen-zihinen zarara uğratıp depresif bir ruh haline getirdiğinin farkına vardırıyor. Senin gözünde büyüttüğün ufacık bir sıkıntı için dünyan başına yıkılırken, kalacak yeri bile olmamasına rağmen yüzleri gülen insanların yaşama sevinciyle sertçe silkeleniyorsun. Hayatınla ilgili farkındalıkların artarak çoğu zaman yüzleşmekten korktuğun bir çok korkunla yüz yüze geliyorsun. Ne öğrenmen gerekirse, hayat dersin ne ise bunu farkedip dönüşmesine sevgiyle izin veriyorsun.

Aşırı temizlik yada trafik kurallarını bu ülkede aramayacaksınJ Aslında temelinde kontrolü bırakıp teslim olduğun zaman herşeyin kolayca dengede olduğunu görmenin hazı ile karşılaşıp, bunu deneyimlemenin ayrıcalığını yaşıyorsun. Mesela, iki şeritli bir yolda birden dört araba yan yana görmen mümkün.Sürekli sollayıp sağlama yapılarak trafik de ilerliyorsun. Büyük bir kargaşa gibi gözüken trafiğin içerisinde büyük bir saygı, hoşgörü var.Herkes bir diğerine  hoşgörü ile yaklaşıp yol veriyor. Herkes akışa teslim olup trafiğin içinde güvenle akıyor.Bir yanda ise hindu müzikleri sana eşlik ediyor.Tabi bu yolculukları yaparken, üç tekerlekli Rikşalara binmek ayrı bir keyif. Tüm şehri keyif alarak yaşayabilirsiniz.

Bu geziye çıkmadan önce bazı aşılar yaptırmıştım (Tetanoz, Hepatit A-B). Güney Hindistan daha temiz olduğundan dolayı çok da gereği olmadığını düşünüyorum.Yine de büfelerde açıkta satılan herhangi bir şey yememeye dikkat ediniz. Suyu kapalı şişe olarak satın alıp içiniz.En önemlisi ise, uçağa binmeden tüm beklentilerinizi ülkenizde bırakın. Ben sıfır beklenti ile keşfe çıktım. Yoga’nın hayatıma kattığı en önemli katkılardan bir tanesi esnek bakış olmuştur.Hindistan gezimde bunun çok büyük avantajını yaşadım. Hayata, olaylara daha esnek baktıkça ve empati kurarak yaklaştıkça hem karşındaki olay çözülüyür hemde sen ve karşındaki kişi mutlu oluyor. Anın keyfini çıkartıyorsun. Enerjin yüksek olduğundan dolayı hayatta sana iyi davranıyor.Eğer temizliği kafana çok takıp tatilini berbat etmekse derdin birçok neden bulabilirsin.Bunun yerine daha dikkatli olup, ufak tefek tedbirlerle içinizi rahatlatıp günün keyfini çıkartmanızı tavsiye ediyorum.



Hindistan’da birçok şehir dolaştık Kochi, Mumbai, Kovalam, Varkala, Alleppey, Kanyakumani,Thiruvananthapuram hepsi birbirinden güzel şehirlerdi.Yazının sonunda şehirlerle ilgili ufak tefek tüyolar sizleri bekliyorJTapınak ziyaretleri Hindistan’ı tanımak ve keşfetmek adına olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Varkala’da gittiğimiz tapınak ziyaretinde çok farklı bir deneyim yaşadım. İçimde biyerler de gizli kalmış bir yaşanmışlık yada duygu açığa çıkıp dönüştü. Tapınak ziyaretlerine giderken kıyafetlerinize özen göstermelisiniz. Alttan bol kıyafetler giymeyi ve üstten ise bir şal almayı ihmal etmeyiniz.Tapınakta ki ritüelleri izlerken ruhunuzla, kalbinizle bağlantıya geçiyorsunuz. Geleneksel kıyafetler ile yapılan ibadetleri izlemek içinizi sevgiyle dolduruyor. Yalnızca bazı tapınaklara turist alınmıyor. Yalnızca Hindu olman gerekiyor.Mevsimin yaz olmasına rağmen valizime koyduğum şortları yanlızca Varkala ve Kovalam da giyebildim. Çünkü yabancıların tercih ettiği sahil şehirleri.Kendi rahatınız için Hindistan’ı keşfederken daha rahat tayt yada şalvar tarzı kıyafetleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum.

Çok güvenli bir ülke Hindistan. Dolaşırken  kendimi güvende hissederek özgürce dolaştım. Kochi ve Varkala’da bir çok ülkeden gelmiş turistle karşılaşabiliyorsunuz. Sevimli güzel restorantlarda, hindu mutfağının yanında bir çok yemek alternatifi bulabilirsiniz.Ben her defasında farklı yemekler yiyerek hindu mutfağını keşfe çıktım. Bol baharatlı ve acılı bir mutfakJ Keşfetmenizi sevgiyle öneriyorum.Ben her şehirde farklı tatlar ve keşiflerle karşılaştım.Doyasıya yaşadım. Keşif yolculuğumun keyfini çıkartım. Doğal içten ve samimi halkı ile içli dışlı olmamak imkansız Selfie düşkünlüğü olduğu kesinJ Yanınıza yaklaşıp ‘’selfie yapabilirmiyiz?’’ diye soran biri ile karşılaşmanız an meselesi... Ben de bu konuda fazlaca popülerdimJ Onların samimiyetleri karşısında selfie tekliflerini geri çevirmek imkansız bir durum.İki hafta boyunca saat, gün ve tarih bilgisi hakkında bir fikrim olmadı. Tam anlamı ile anı yaşayarak iki haftamı geçirdim. Bunun keyfini Otuz iki  yıllık hayatımda ilk kez deneyimlemiştim.
Varkala’da Sivenanda Yoga Vidya Peethan Ashram’ı ziyaretimizde bizi dostça sevgiyle karşılayıp yemeklerinden ikram ediyorlar. Dünya’nın her yerinden yoga’ya gönül vermiş ve eğitmen olmak isteyen kişiler burada eğitim görüyorlar. Oradaki enerji iliklerime kadar işliyor. Meditasyona katılıp birlikte sevgiyle mantralar söylüyoruz. Hepimizin bir ve bütün olduğunu hissetmek ve bu mucizevi sevgiyi hissetmek inancımı güçlendiriyor. Hindistan ayurveda tıbbının ve yoganın merkezi.Birçok yoga hocası ile farklı yoga tarzları deneyimleyebilirsiniz. Benim için büyük bir deneyim olduJ Bol bol çeşit çeşit masaj yaptırıp rahatlayabilirsiniz. Çok keyifli oluyor. Para değerleri çok düşük olduğu için bol bol masaj yaptırabilirsiniz (100$ = 6,500.- Rs). Mesela 1000.- Rs. ‘ye 1.30 saat sıcak yağ masajı deneyimlemenizi tavsiye ediyorum.
Hindistan samimiyeti, güvenilirliği, yoga, ayurveda, masaj, akış ve teslim ol sloganı, mutlu ve içten halkı, yemekleri ....ile kalbime işledi. Kendi içimde unuttuğum beni tekrar hatırlattı. Anın önemini, olanı olduğu gibi kabul edip teslim olmayı, sevgiyi, esnekliği ve empatiyi sakladığım yerlerden çıkartmamı sağladı. Tekrar tekrar yolumun Hindistan’a doğru çıkmasını canı gönülden istiyorum. Şimdiden planlar heyecanla yapılmaya başlandıJ

Fort Kochi’nde Neler Yapılır?

·     Old Harbour Hotel’de hint müziği eşliğinde akşam yemeği
·         Baharat mağazaları ziyareti
·         Fil Gezisi
·         Çay –Baharat Bahçeleri ziyareti
·         Sokaklarda keşif ( Princess Street)
·         Ginger House öğle yemeği-akşam yemeği
·         Hindistan Cevizi Suyu içilir
·         Alış-veriş
·         Tapınak Ziyaretleri
·         Tekne Turu
·         Kendinizi sahile atabilirsiniz.
·         Balıkçı Ağları ziyareti.

Varkala’da Neler Yapılır?

·         Kendinizi sahile atabilirsiniz.
·         Ayurveda Tedavi
·         Masaj
·         Ashram ziyaretleri
·         Tapınak ziyaretleri
·         Kathakali Dans gösterisi
·         Yoga Okulları
· Hint Okyanusunu karşınıza alıp sevimli restorantlarda her türlü yemek yiyebilirsiniz.
·         Alış-veriş
·         Kanyakumani’ye günübirlik gezi yapabilirsiniz ( Aynı anda ay-güneş görülüyor.)
·         Vivekanan’da Rock Memorial’a günübirlik gezi yapabilirsiniz.(Batı’ya Yoga’yı tanıtan kişi.)
·         Alleppey’i ziyaret edip günlük nehir turlarına katılabilirisniz. (Houseboat’larda konaklayabilirsiniz.)

Kovalam’da Neler Yapılır?

·         Sahiller
·         Ayurvedik Tedavi
·         Yoga Okulları
·         Sevimli güzel restorantlar

Mumbai’de Neler Yapılır?

·         Elephanta Cave ( Shiva) ziyareti
·         Victoria Railway Station ziyareti
·         Tapınak ziyareti
·         Tajmahal Hotel
·         Hindistan Kapısı
·         Şehir Merkezi
·         Alış-veriş
·         Zaveri Çarşısı
·         Crawfor Çarşısı
·         Aziz Thomas Katedrali
·         Mumbai Universitesi

Hindistan’da Neler alınmalı?

·         Deri Çantalar
·         Şallar
·         Halı
·         İpekler
·         Ahşap Oymalar
·         Müceverler
·         Anahtarlık ( fil-buddha-aum-shiva)
·         Yoga-matı Çantası
·         Mala (Takı)
·         Baharatlar ( Zerdeçal, Acılı Masala...)
·         Çay ( Masala, Yeşil...)
·         Ayurvedik ilaçlar, kremler, yağlar...
·         Tütsü
·         Yağlar
·         Hindistan Cevizi Yağı
·         Buddha-Shiva... heykeller
·         Yöresel Kıyafetler ( Khadi)
·         Tunikler, Şalvarlar, tişortler...
·         Magnet
·         Mantra-Hindu müziği

Hindistan’da Neler Yenilir?

Ana Yemek:
 Masala Dosa
·         Fish-Chickhen-Veg.Curry
·         Biryani Çeşitleri
·        Thali ( 10 Çeşit hindu yemeğinin bir arada sunulduğu yemek çeşiti.)
·         Raita (Cacık)
·         Muz Yemeği
·         Muz Kızartması
·         Samosa ( Patatesli-Kıymalı Börek)

Meyve:
 Pembe Muz
·         Ananas
·         Mango
·         Muz

Ekmek:
 Çapati
·         Puri
·         Pakora
·         Papad

İçeçek:
 Lassi ( Tatlı Ayran)
·         Ananas Suyu
·         Hindistan Cevizi Suyu
·         Ayurvedik Kahve
·         Zencefil-Limon-Bal Çay ( Sıcak-Soğuk)
·         Masala Çayı

Tatlı:
·         Kulfi-Barfi ( Dondurma)
          Karachi Helva ( Havuç rendesi ile yapılan helva.)


Sevgiyle KalınJ
Om Shanti Om OmJ