29 Eylül 2015 Salı

ASHTANGA YOGA İLE ADIM ADIM AYDINLANMA



Asht 8, anga ise basamak, merdiven demektir. Asthanga ise, 8 basamaklı yol demektir. Güç ve esneklik oluşturup fiziksel dayanıklılığı artıran, beden ısıtıcı, toksinlerden arındırıcı ve akıcı bir yoga türüdür. Bu yoga türünü patanjali geliştirmiştir.
·                    Yama:
Dışdaki varlıklara ve hayatınızdaki olan herşeye benimsediğiniz tutumlardır. Yoga’nın temelidir.
a.Ahimsa: Zarar vermemek ve saldırgan olmamak demektir. Ahimsa tüm düşünce ve davranışlarınızın, eylemlerinizin sizi geliştirmesini, ayrıca tüm varlıklara faydasının olmasını amaçlar. Her an bedeninizin tüm ihtiyaçlarını karşılayıp, gereksinimlerine saygı duymak ve karşılık vermek de ahimsadır.
b.Satya: Gerçeği söylemek, dürüst olmak demektir. Satya, kendi ihtiyaçlarınız ve yeteneklerinizle uyum içinde olan doğru bir hayatı yaşamak olarak algılanır.
c.Asteya: Bize ait olmayanı almamak anlamına gelmektedir. Maddi şeyleri yanı sıra başkalarının fikirlerini düşüncelerini çalmamayı da gerektirir.
d.Brahma Charya:  Cinsel irade kontrolü demektir. Tutku önemli olmasına rağmen, aşırısının bize zarar vermemesi adına kontrol edilmesi gerekmektedir. Yaratıcı enerjilerinizi boşa harcamamak için onları korumaktır.
e.Aparigraha: Yanlızca gerekli olanı almak ve birisinden veya bir durumdan çıkar sağlamamak demektir. Yaşamın bize sunduklarına inanıp, mutlak teslimiyeti temel almaktadır.
 ·                    Niyama:
Kendimizle ilgili kişisel gözlemlerimizdir. Hayatımızın, düşüncelerimizin tüm kontrolünü elimize almamızı anlatır.
a.Sauçha: İç ve dış ortamlarımızın temizliği, düzenliliği demektir. İçsel arınmak  demektir. İçsel temizlik, bütün bedenin sağlığı açısından önemlidir. Zihnin temiz tutulup, geçmişe takılı kalmamasıdır.
b.Santoşa: İnsanın elindekilerden, yaşamından, elde ettiklerinden memnun olması demektir. Yaşam da olup biteni kabullenmeyi içermektedir.
c.Tapas: Disiplinli olarak çalışmak demektir. Beden tapas sayesinde zihnin ve bedenin saflığını bozan zararlı maddelerden arınır. Yediğiniz besinler, aldığınız her şey, okuduklarınız, seyrettikleriniz, düşündükleriniz yoluyla vücudunuza neyin girdiğine özen göstermeyi içerir.
d.Swadhyaya: Kendini inceleme ve araştırma demektir. Kendini tanımak için bilgi edinmek, okumak çok önemlidir. Kendini bütünsel olarak tanımayı amaçlar. Swadhyaya’yı uyguladığınız zaman, evrensel yaşamı kavrarsınız.
e.Iswara Pranidhana: Farkındalığımız arttıkça ve yaşamın belirsizliğini deneyimledikçe hayatın kontrolünün bizde olmadığını fark ederiz. Mutlak teslimiyet demektir. İlahi iradeye olan inancın artmasıdır.
·                    Asana:
Yoga’nın üçüncü basamağı asanadır. Bedeni bilinçli olarak çalıştıran, güçlendiren ve esneten duruşlara asana denilmektedir. Beden asanalarla gevşer, canlanır ve enerji kazanır. Asanaların birçoğu adını hayvanlar ve bitkilerden almıştır. Bazı duruşlar ise adlarını yıldızlardan, tanrılardan ve bilgelerden almıştır. Duruşlar bedenin evrimleşmesini, gelişmesini sağladığından dolayı evrimsel ilkeleri temsil etmektedirler.

Asanalar rahat, uyanık ve istikrarlı bir şekilde yapılmalıdır. Asanalar nefesle bilinçli olarak bağlantılıdır. Duruşları gerçekleştirirken dikkatiniz hem kendinizde hem de harekette olmalıdır. Harekete odaklanma sayesinde konsantrasyon artmaktadır.

Asanaların bedene birçok artı getirmektedir. En önemli artılardan bir tanesi omurga esnekliğidir. İnsanın yaşı omurganın esnekliğiyle doğru orantılıdır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal birçok rahatsızlığın yoga sayesinde iyileştiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

·                    Pranamaya:
Yoga’nın dördüncü basamağı pranamayadır. Pranamaya enerji kontrolleri demektir. Prana nefes ve enerji anlamını taşımaktadır. Özel nefes teknikleri sayesinde, nefes düzene kavuşur ve kontrol edilir. Bedene giren nefes arttıkça, tüm hücrelerimiz canlanır, oksijenle yıkanır. Bedenden çıkan her nefes bedendeki tüm negatif duygu ve düşüncelerden bizi arındırır. Toksinlerden arınmaması sağlar. Nefese odaklandığımız zaman bedenimizde ki ve zihnimizde ki stres seviyesi düşüp, konsantrasyonumuzun arttığı ve anda kaldığımız kanıtlanmış bir gerçektir. Bedenin enerjisi artar ve sinir sistemi düzene girer. Pranamaya kendimizi anlamayı, araştırmayı ve geliştirmeyi sağlıyor.
Solunum Fonksiyonları:
-Puraka ( Nefes alma)
-Reçaka ( Nefes Verme)
-Kumbhaka (Nefes Tutma)

FAYDALARI:
Fiziksel: Bağışıklık Sistemi güçlenir.
              Kirli kan temizlenir.
              Metabolizma sağlıklı olur.
              Dolaşım sistemi düzenlenir.
              Beyin hücreleri canlanır.   
              Kalp ve akciğerler güçlenir.
              Sindirim sistemi ve boşaltım sistemi düzenlenir.            
Zihinsel: Gerginlik ve stres giderilir.
                Konstrasyon artar.
                Farkındalık artar.
               Zihni medite hale getirir.                     
Enerjik: Enerji merkezleri düzenlenip, blokajlar temizlenir.

·                    Pratyahara:
Sizi dış etkenlere karşı koruyan ve içsel enerjinin engellemeden akmasına olanak sağlayan yoganın diğer basamağı pratyaharadır. Beş duyunuzu tek tek dış dünyaya kapatıp, zihni dinginleştirdiğiniz anda dikkatinizi içinize odaklamanız mümkün olur. Dış dünyadaki olaylar artık dikkatinizi dağıtamaz. Duyu organlarınızı iç dünyanızı gözlemlemeniz için dışarıdan merkeze çektiğiniz anda, içinizdeki gücün ve enerjinin bilincinde olursunuz. Pratyahara sayesinde duygusal, zihinsel ve egosallığa ait olan herşeyi kontrol altına aldığınız zaman, hayatınızdaki maneviyatın gelişmesini sağlarsınız.

·                    Dharana:
Dharana konsantrasyon demektir. Zihnin belirli bir anda tek bir nesne üzerine istikrarlı ve sürekli odaklanmasıdır. Zihniniz üzerine sabır göstermeniz gerekmektedir. Yargılamadan düşüncelerinizi sadece izleyin ve konsantre olmak istediğiniz konuya odaklanın.
·                    Dhyana:
Meditasyon, diğer bir deyişle dhyana, yoganın yedinci basamağıdır. Meditasyon zihnin medite hale getirilmesidir. Dhyana kesintisiz konsantrasyondur. Zihin sessizleşmiştir, düşünceler minimum düzeydedir ve dinginlik yaşanmaktadır. Anın farkında olup, zihinde düşünce barındırmamaktır.
Meditasyon hayatımızla bütünleştiği takdirde, zihnin daha dingin, dinç ve sakin olması sağlanır. Meditasyon mucizeleri gerçekleştirmenizi sağlayan bir araç olur.
Meditasyon tekniklerini uygulamadan önce bedeniniz rahat bir pozisyonda olup nefesinize odaklanmanız gerekmektedir. Enerjinin bedende rahatça akması önemlidir. Enerjinin en iyi aktığı pozisyon Lotus (Padmasana) pozisyonudur. Enerji kundalini’ye dengeli bir şekilde ulaşmaktadır.
İkiye ayrılır:
1.                  Saguna Dhayana: Evrensel ruhun niteliğine yoğunlaşılır.
2.                  Nairguna Dhayana: Evrensel ruhun özüne yoğunlaşılır.

·                    Samadhi:
Samadhi aydınlanma demektir. Nesnenin içine karışıp onunla bir olduğunuzda ve aranızda herhangi bir ayrılık duygusu bulunmadığında samadhi yaşanır. Aklın ötesinin olduğunu, ruhun uyanışını, astral yolculuğu, evrensel ruh ile birleşmeyi anlatmaktadır.

''HER ŞEY İÇTEN DIŞA YANSIR''


12 Eylül 2015 Cumartesi

YOGA VE FAYDALARI NELERDİR?



Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan ve bedeni, ruhu güçlendiren, zihni ise dinginleştirip odaklayarak meditasyona hazırlamak amacıyla tasarlanmış olan bir bilim dalıdır. Yoga duruşları sinir sistemini güçlendirip arındırır,  böylece dünyayı bilinçli ve olumlu bir tutum içinde algılamamızı sağlar.
Yoga ile, bedeniniz üzerinde çalışmak ruhunuzla bağlantıya geçmenizi sağlamanın yanı sıra, sizin gerçek doğanızı görmenizi engelleyen duygusal, fiziksel ve zihinsel sorunların üstesinden gelmenizi sağlar. Yoga duruşları ve nefes alma çalışmaları sayesinde bedeniniz ve zihninizle yeniden bağ kurabilir ve ruhunuzu keşfe çıkabilirsiniz.
Yoga kimine göre sabır, kimine göre anda kalmak, kimine göre nefes, kimine göre farkındalık, kimine göre beden, ruh ve zihnin dengelenmesidir.
Yoga özetle, güçlü ve bütünsel (zihinsel, bedensel ve ruhsal) bir dönüşüm aracıdır.

FAYDALARI

·                    Omurganın yumuşak, esnek ve sağlıklı olmasını sağlar.
·                    Asanalar sayesinde, stres, gerginlik ve bloke olmuş enerjiler serbest bırakılır.
·                    Kasları uzatır ve güçlendirir.
·                    İç organları esnekleştirir, uyarır ve masaj yapar.
·                    Hücreler yenilenir, canlanır ve toksinler atılır.
·                    Zihin berraklaşır, dinginleşir.
·                    Boşaltım, Solunum, Kalp, Dolaşım, Sinir sistemlerini düzenler.
·                    Stres azalır.
·                    Yorgunluk ve uykusuzluk giderilir.
·                    Bağışıklık sistemi güçlenir:
·                    Beden formda kalır.
·                    Farkındalığınızı artırır.
·                    Anda kalmanızı sağlar.
·                    Hafızanızı güçlendirir.
·                    Eklem yerlerinizi korur.
·                    Sabrınız artar.
·                    Daha iyi bir duruş sağlar.
·                    İç huzurunuzu keşfedersiniz.
·                    Duygusal olarak dengede olmanızı sağlar.
·                    Daha iyi bir cinsel yaşam sağlar.
·                    Pürüzsüz, sağlıklı ve dinç bir cilt sağlar.
·                    Sınırlarınızın ötesinin olduğunu keşfedersiniz.


‘’Sınırlarınızın ötesinin olduğunu keşfedersiniz.’’