16 Ağustos 2019 Cuma

YOGA VE TİROİD

Son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan bir sağlık sorunu var ki, Tiroid. Özellikle kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlık.Kısaca, kişide görülen  hormon bozukluğu . Bedende  görünen hormon bozukluğu , yaşam kalitesini düşürerek günlük hayatını etkiliyor.

Tiroid  bir iç salgı bezidir. İşlevi; T3 ve T4 adı verilen hormon üretmesi ve bunları kana salmasıdır.Tiroid iç salgı bezi, endokrin sistemine bağlıdır.
Tiroid bezi, kalp ve sindirim fonksiyonu, kas kontrolü, beyin gelişimi, ruh hali ve kemik bakımının yanı sıra vücudun metabolizma hızını düzenleyen hormonlar üretir. Tiroid hormonunun eksikliği ya da fazlalığı çok ciddi rahatsızlıklara ve şikayetlere neden olabilir. Tiroid bezlerinin düzgün çalışmadığını şu belirtilerle  farkedebiliriz.

HİPORTİROİD-HİPERTİROİD

*Sürekli yorgunluk hali

*Hafıza ve kansantrasyon güçlüğü

*Kilo alma-verme

*Anksiyete ve depresyon

*Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet

*Saç kaybı

*Kolay kırılan tırnaklar

*Kulak çınlaması

*Sabahları uyanmada zorluk

*Sinirli-öfkeli-tahamülsüz ruh hali

*Çarpıntı

*Sabahları uyanmada zorluk

*Yaşam enerjinin azalması

*Terleme

*Ellerin titremesi

Düzenli yapılan yoga pratiği ile burkularak, sıkıştırarak ve esneterek endokrin sistem üzerine masaj yapar. Ve buradaki enerji blokajları ortadan kalkar, salgı bezlerine ve organlara düzenli ve temiz kan  akışı sağlanır. Hücresel boyutta yenilenme sağlanır. Ayrıca uygulanan nefes çalışmaları da tiroid bezini canlandırmayı ve dengelemeyi hedef almaktadır.

Bunun yanında bedenimizde bulunan çakralarda visuddha yani boğaz çakrasının az yada çok çalışmasıda bu rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kendini ifade edemediğinde ve duygularını bastırdığında yada empati kurarak karşı tarafı dinlemediğinde burada ki çakrada blokaj oluşmaktadır. Özellikle meditasyonlarda çakra meditasyonu, çaklarını dengelemeye faydalıdır. Dengeli bir çakra hormonların düzenli çalıştığını göstermektedir.

TAVSİYELER:

BAZI YOGA ASANALARI:

*Sarvangasana (Mum Duruşu)

*Halasana (Saban Duruşu)

*Matsyasana (Balık Duruşu)

*Setubanddha Sarvangasana (Yarım Köprü Duruşu)

*Hastauttanasana (Ayakta geriye eğilme)

*Bhujangasana (Kobra Duruşu)

*Urdhva Dhanurasana (Köprü Duruşu)

BESLENME:

*Demir,omega 3 ,selenyum, B vitamini

*Bol sebze ve yeşillik

*Glutensiz beslenme

*Hindistan cevizi yağı

*Dioksin gibi kimyasallardan kaçının.

*Bol su içmek

*İyotlu tuz (Hipotiroid)

MEDİTASYON:

*Boğaz Çakra meditasyonu
*Yazı meditasyonu

NEFES ÇALIŞMALARI:

Tüm nefes çalışmaları, özellikle ujjayi nefes çalışması.

BÜTÜNSEL TEDAVİ

Son olarak,  tüm hastalıklar zihinde başlıyor. Zihindeki düşünce kalıbını değiştirmediğin sürece hastalıkların  tekrarladığı farkediliyor. Hastalıkların tedavisi beden-zihin yani bütünsel bir tedavi ile yapılmalıdır.Size Louise Hay’ e ait DÜŞÜNCE GÜCÜYLE TEDAVİ kitabını öneriyorum.

TİROİD sorunları, kendi isteklerini gerçekleştirememekten kaynaklanan engellenmiş yaratıcılığın, kendini yeteri kadar ifade edememin  ve değişime direnç göstermenin sonucunda ortaya çıkmaktadır.
 
Beden sağlığın, ruhsal ve zihinsel sağlığın demek.
Kendin için artık bir adım atma zamanı gelmedi mi?
KENDİNİ ERTELEME!