29 Ekim 2018 Pazartesi

İNSANIN HAYATI ALIP VERDİĞİ NEFES SAYISI İLE ÖLÇÜLÜR

"Solunum bedende var oldukça hayat var demektir. Solunum yok olunca hayat da beraberinde yok olur. Bu nedenle solunum eğitilmelidir..." Hatha Yoga Pradipika

İnsanın hayatı yaşadığı günlerin sayısı kadar değil, alıp verilen nefes sayısı ile ölçülür. İlk doğduğumuz andan son nefesimize kadar geçen süre bizim ruhumuzun bu bedendeki hikayesidir.Nefes almak doğal ve otomatik dürtüsel bir harekettir.Çoğu zaman nefes alıp verirken sadece nefes alıp veriyoruz.Doğru nefes alıp vermediğimizi farketmiyoruz. Doğru nefes almak için çaba bile sarfetmiyoruz. İlk önce bilmemiz gereklidir ki doğru nefes burundan alınıp verilen nefeslerdir. Bebekler yüzde yüz doğru nefes alanlardır. Yaşamda ilerledikçe korku stres endişe duruş pozisyonu vs.. ile sığ nefesler alınıp verilme alışkanlık haline geliyor.

Nefes almak havanın akciğerlere alınıp verilme işlemidir.Vücudun ihtiyacı olduğu oksijeni alıp, korbondioksitin verilmesidir. Solunum sisteminin görevi vücudun ihtiyacına göre dış ortamdan gaz alışverişini sağlarken, dolaşım sistemiylede solunumu düzenlemektedir.Aktif bir lenf ve bağışıklık sistemiyle birlikte sağlıklı bir kan dolaşımana sahip olmak istiyorsan, sistemleri aktive edecek şekilde derin nefesler almalısın.Sağlığımızın kalitesi hücrelerimizin kalitesi ile ilgilidir. Vücuduna yeterli sağlıklı oksijen alıp vücuttaki toksin olarak biriken karbondioksitleri boşalttığında hücrelerinin kaliteside artar. Hayatı sürdürebilmek için enerjiye ihtiyacımız vardır. Enerjiyi ise kaliteli alınan oksijenle vücudumuz üretiyor.

Yapılan araştırmalarda tüm dünyada ki insanların solunum sisteminin %90'ından sadece %30'unu kullandığı ortaya çıkmıştır. Alınan nefesler gögüsden sığ ve kalitesiz nefeslerdir.Zihnin sağlığı aldığın nefeslerin kalitesiyle birebir ilgilidir. Zihinde oluşan karmaşıklık kaliteli nefeslerine odaklanarak berraklaşır.

Nefes şeklini değiştirdiğinde, vücut kimyan değiştiği için hastalıkların önüne geçilecektir. Vücut sağlığının yanında ise zihnininde sağlıklı olduğuna şahit olacaksın.

Doğru nefes alıp vermek ile akciğer kapasiteni artar, stres ve kaygıları düzenler, ağrı hissi azalır, vücuttaki toksinler atılır, lenfatik sistemi uyarılır, beden duruşunu düzeltilir, sindirim sistemini geliştirir, kalbi korur, cilt gençleşir, kanser hücreleri yenilenip iyileşir, zihinsel sağlık sağlanır.

Karın nefesinde ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirinz. Nefes alırken karnınızı şişirin bunu yaparken diyafram yukarıya doğru hareket eder. Nefesi verirken karnınızı iyice içinize çekiniz bunu yaparken diyafram aşağıya doğru hareket eder.

Gögüs nefesinde nefes alırken göğüs kafesi genişliyor, nefes verirken gögüs kafesi eski haline geliyor.

Omuz nefesinde omuzlar ve köprücük kemiği yükseltilir ve nefes alırken karın kasılır. Maksimum çaba harcanmış olur ancak minimum miktarda hava solunulur.

Tam Yogik Nefesinde karından nefes alıp vermede ustalaştıktan sonra tam yogik nefesi öğrenmek için hazır olacaksınız. Yavaşça nefes alın, önce karın şişsin, sonra göğüs kafesini genişletip omuzları yükseltin. Verirken de önce karın insin sonra göğüs en sonda omuzlar. Bu tam yogik nefestir.

Doğru nefes tam yogik nefesidir.

Hatırla tıp kı bir bebek gibi:)