17 Haziran 2018 Pazar

YOGA MATINDAKİ DURUŞUN

 

Yoga matının markası, şekli, rengi, fiyatı, kalitesi senin hayatın için hiç önemli değil. Önemli olan matının üzerinde sergilediğin duruş...

Öyle anlar yaşanır ki nefesin içine daldığında, nefesinle asanadan asanaya akarken yada çabasız şekilde bir asanada teslim olmayı hatırlarken zorlanabilirsin, gözyaşların akabilir, kendini sevebilirsin yada nefret edebilirsin, kendinle gurur duyabilirsin yada kendini hırpalayıp suçlayabilirsin, kendine nezaketli davranabilirsin yada acı çektirebilirsin, her noktandan terler akarken vazgeçebilirsin yada vazgeçmezsin, meditasyonda kalıp zihni sıfır noktasına getirebilirsin yada ben ne yapıyorum diyen egonun söylemlerine ayak uydurabilirsin, savasanada tüm bedenini, zihnini ve ruhunu serbest bırakıp akışa teslim olabilirsin yada zihin savaşını kazanabilir... Tıpkı hayatta ki gibi!!!

Sadece kendini matında farkındalıkla izlerken kendine nasıl davrandığını gözlemle ve farket!

Sınırlarından, korkularından ve öğrenilmiş alışkanlıklarından dolayı yaşadığın zihin savaşları yapamadığın asanalarla, alamadığın kaliteli nefeslerle karşılaştıkça, tüm bunların senin önünde kocaman engeller olduğunu ve hepsinin birer yanılgı olduğunu farkedersin.

Derin bir nefes alıp, korkunun, sınırın içine dalarken karanlıktan aydınlığa doğru bazen kolay bazen düşe kalka, bazen acılı bol gözyaşlı, bazende bol kahkahalı bir yolda ilerlediğini anlarsın.

Ve en büyük farkındalıkda sadece o anın olduğu!

Geçmişin pençesinden, geleceğin endişesinden sıyrılıp sadece o anı yaşaman gerektiği!

Zaman geçtikçe farkediyorsun ki, zaten olacak olan oluyor. Onu kontrol ettikçe gözüne gözüne sokup korkuların içinde kendinle savaştıkça sadece aynı çemberin içinde dönüp durduğunu farkediyorsun.

Asanalarda temel prensibleri öğrenince, geriye sadece çizdiğin sınırlar ve yarattığın korkular kalıyor.Belki düşeceksin belki yine yine yine düşeceksin... Herdefasında sınırlarını ve korkuları aştıkça bedenini, zihnini ve nefesini farkedip anlayacaksın.

Bedeninde, zihninde, nefesinde ve kalbinde büyük yüzleşmeler yaşayabilirsin!

Ve sonunda büyük değişimi an ve an farkedeceksin!

Tıp ki hayatta yaşadığın olumsuzluklardaki sergilediğin duruşdaki değişim gibi.

Matta gösterdiğiniz duruşu hayatta göstermeye başladığınızda işte ozaman bir bayram havası oluyor!!!

Matta kendinize ve çevrenize gösterdiğin nezaket, disiplin, cesaret, zihindeki meditatif hal, nefesdeki anı yakalama, koyduğun sınırların bir ötesine geçme.

İşte hayatta da böyle davrandığınızı bir düşünsenize...

Tüm olay bu değil mi?

* Matta kendine şefkatli ve nazik davranıyor musun?

Ya hayatta?

* Matta hırsları bırakıp sadece anda kendi merkezinde kalarak odağını bedenine, nefesini ve kendini tanımaya adıyor musun?

Ya hayatta?

* Matta sınırlarının ötesine geçmeye, katmanlarını ve duvarlarını yıkmak adına cesaret gösteriyor musun?

Ya hayatta?

Bir dostun olarak sadece bunları düşünmeni ve harekete geçmeni önerebilirim. Bende senin gibi hayatı matımda öğreniyorum.

Yoga kendini tanıman ve dönüştürmen için en önemli bir araç.Yalnızca bu dönüşüm için devamlılık ve disiplin gerekli.

Şimdi matını önüne serip,
kendi yolculuğuna başlamaya ne dersin?

Namaste:)