6 Ekim 2017 Cuma

AHİMSA


‘’ Yemin ederim ki dünyanın bütün toprakları bir tek canlının kanını akıtmaya değmez.’’ M.Gandhi

Yoga’nın sekiz basamağının ilki Yama’dır. Yama çevreye ve diğer insanlara yönelik etik davranışlardır. Kendi içinde Ahimsa (şiddetsizlik), Satya (doğruluk), Asteya (çalmamak), Brahmacharya (arzuların kontrolü), Aparigraha (açgözlü olmamak - biriktirmemek) şeklinde kollara ayrılmaktadır.

Yama’nın birinci basamağı Ahimsa şiddetsizlik demektir. Hiçbir canlıya zarar vermeden yaşamayı temel almaktadır. Bitkiye, hayvana ve insana zarar vermemek. şiddetsizlik, fiziksel şiddet olması gerekmemektedir. Ruhsal ve psikolojik baskıyla uygulanan şiddet de ahimsayı içermektedir. En önemli şiddetlerden bir tanesi ise, kendine yaptığın ruhsal şiddetdir. Kendini sevmemek, sürekli yargılayıp eleştirmek, suçlamak, baskı uygulamak kendine uyguladığın bir ruhsal şiddetdir.

Ahimsa, düşüncelerinde, sözlerinde ve eylemlerinde her türlü şiddetten kaçınma anlamını taşımaktadır. Sevgi yerine yerleşen öfke, şiddet ve korku zamanla başta zekaolmakla tüm bedeni, ruhu ve zihni hastalandırmaktadır. Tüm canlılara sevgi beslemek, sevgiyle yaklaşmak bedenin, ruhun ve zihnin sağlıklı olmasını sağlar.

Ahimsa prensibi çevrede ki tüm canlılara şefkatle, iyi niyetle, düşünceli, nazik ve merhametle yaklaşarak ve davranarak uygulanır.Yapılan davranış, söylenen söz ve düşünülen her düşünce tüm varlıkların iyiliğine hizmet etmelidir.

Zihin şiddetle doluysa şiddet gerektiren olayları, durumları ve kişileri, sevgiyle dolu ise sevgi dolu olayları, durumları ve kişileri hayatına çeker. Şiddetin kaynağı korku ve cahilliktir. Şiddetten özgürleşmek için hayata bakış açın farkındalıkla olmalı. Dünyanın nasıl olduğu senin dünyaya nasıl baktığınla ilgilidir. Hayattaki herşeyi kendi algına göre anladığınızı farkettiğinizde, dünyanız hem sizin için hem de bir başkasının dünyasına dair tavrınız bambaşka bir boyuta taşınacaktır. Bilinç seviyesi yüksek frekansta olduğunda zihnin şiddet dolu düşüncelere boğulmaz. Yoga teknikleri sayesinde farkındalık ve bilinç seviyesi yükselir, olumlu zihinsel düşünceler gelişir.

Bütün canlıların yaşama hakkına sahip olduğunu her davranışımızda ve düşüncemizde hatırlamalıyız. Ahimsa prensibinde, insan beslenmesinde de şiddet içeren davranışlarda bulunulmamalıdır. İnsan beslenmesi yada spor adı altında hayvanlara zarar verilmemelidir. Öldürülen hayvan bedenlerinin bir besin olarak kullanılması bedenin sinir sistemini, zihni ve duyguları kötü etkilemekte. Araştırmalara göre, etcil beslenme tarzı olan kişilerde şiddet, öfke ve korku duygularının üst seviyede olduğudur.

Hayatta sevgiyle kendine yada bir canlıya bedenen, zihinen ve düşünce olarak zarar vermeden yaşayabileceğimiz güzel bir dünyada varolmak dileğiyle...

 

Sevgiyle...