27 Ağustos 2016 Cumartesi

ASTIM VE YOGA

MEDİTASYON

Yoga öyle büyülü bir mucize ki bir çok hastalığa derman bulurken, doktorların tedavileri sırasında önerilen bir şifa.  Astım rahatsızlığı olan öğrencilerimle yapmış olduğum yoga derslerinde, öğrencilerimin günden güne daha çok fayda gördüğüne şahit oluyorum.

Öncelikle, astım rahatsızlığının ne olduğunu, nelerin sebep olduğunu bilmenin daha aydınlatıcı olacağını düşünüyorum. Solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve daralmalar nedeniyle ortaya çıkan hastalığa astım deniliyor. Oluşan daralmalar,  mukozanın şişmesine ve buradaki sıvının artmasına neden oluyor. Hırıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi en önemli belirtileridir. Bu belirtiler nöbetler halinde gerçekleşiyor ve belirli bir zamanı bulunmamaktadır.

Soğuk algınlığının ilerlemesi ve alerjik rahatsızlıklar astımı tetikliyor. Diğer en önemli tetikleyici faktör ise toz böcekleridir. Bunun yanında,  sigara dumanı ve bazı ilaçlarda tetikleyici etkenlerdir. Bu etkenlerden uzak durulması hasta için önem arz etmektedir. Tabi ki tüm bunlar fiziksel nedenlerdir. Bunun yanında psikolojik nedenlerde mevcuttur. Astım rahatsızlığını psikolojik nedenler olan, öfke, kin, kıskançlık, sevilmeme inanışı… gibi duyguların tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Astım rahatsızlığı olan kişi temiz ve havadar ortamlarda bulunmalıdır. Doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Sigaralı ve tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır. İlaç tedavisi gerekli ise doktor kontrolünde alınmalıdır. En önemlilerinden bir tanesi ise, düzenli egzersiz uygulamalıdır.  Ancak uygulanacak bu egzersiz nefesle beraber oluşan tıkanıklığı giderirken stresi de azaltmalıdır. Doktorlar bu nedenlerden dolayı astım rahatsızlığı olan kişilere YOGA’yı tavsiye etmekle kalmayıp, reçete olarak vermektedir.

Bu kişiler, nefes yolları tıkalı olduğundan dolayı nefes alıp vermekte güçlük çekmektedirler. Yoga’da uygulanan asanalar (hareketler) arası dinlenmek çok önemlidir. Diyafram nefesi ve ateş\körük nefesi tıkanıklığın giderilmesine ve sıvının azalmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle yapılan asanalar (hareketler ) ve nefes çalışmaları ile kişi rahat nefes almayı hatırlıyor. Nefes tutma teknikleri bu kişilere uygulanmamalıdır. Çünkü ciğerlerin genişlemesi istenmeyen bir durumdur. Yoga sırasında kişide ki duygusal birikimler pozitif yöne çevriliyor. Bundan dolayı kaslar gevşerken mukoza tıkanıklığı gideriliyor. Bunun yanında stresin yatışmasına yardımcı oluyor. Yoga’nın yedinci basamağı olan meditasyonda, sempatik aktivedeler ve solunum sıklığı azalıyor. Düzenli ve derin nefeslerle doğru nefes alımı hatırlanarak sakinlik sağlanıyor. Hızlı nefes alıp vermek yerine akciğer kapasitesini artıracak derin ve uzun nefesler alıp verirken, doğru asanalarla tıkanıklığı giderirken, anahata(kalp) çakrası aktifleşiyor. Uygulanacak bazı asanalar (hareketler),  Matsyasana (Balık Duruşu), Ardha Purvottanasana (Ters Masa Duruşu) , Setthu Bandasana (Yarım Köprü), Urdhva Dhanurasana (Köprü-Tekerlek Duruşu), SuptaVirasana (Yatan Kahraman Duruşu), Supta Vajrasana (Yatan Elmas Duruşu), Ustrasana (Deve Duruşu)…


Vivekananda Kendra Yoga Terapi ve Araştırma Merkezinde doktorlar tarafından 53 astım rahatsızlığı olan kişiler üzerinde yapılan araştırma sonucunda, yoga uygulayan kişilerin iyileşmeleri diğer kişilere göre daha hızlı olduğu ortaya çıkmıştır. Üç aşamada tedavi gerçekleşmiştir.
1.Asanalar (Hareketler)
2.Nefes Teknikleri
3. Meditasyon

Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda, Yoga’nın ruh-zihin-beden sağlığına iyi geldiği bilimsel kanıtlanmıştır. Astım üzerine Yoga mucizevî bir şekilde tedaviye yardımcı olduğu doktorlar tarafından bilindiği gibi artık tavsiye edilmektedir. Sizlerde sağlıklı bir yaşam en önemlisi doya doya nefes alabilmek için Yoga’ya başlayınız.


Om Om Om Shanti
NamasteJ