20 Temmuz 2016 Çarşamba

ASANALARIN KRALI SIRSASANA'NIN GÜCÜ

Yoga sınırların sadece zihinde olduğunu gösteren bir felsefe, yaşam tarzıdır. Yoga sekiz basamaktan oluşmasına rağmen, zaman zaman sadece üçüncü basamağı olan Asana’dan oluştuğu düşünülebiliniyor. Oysa Asana önemli bir basamak olmasına rağmen, diğer tüm basamaklarında görevi gibi bizleri Samadhi’ye (Aydınlanma) hazırlıyor.

Duruşların kralı olan Sirsasana (Baş Üstü Duruşu) ileri seviye bir harekettir. Sirsasana’nın bir jimnastik hareketi olmadığını idrak ederek duruşa girdiğimizde beden, zihin ve ruh bütünleşerek dengeye geliyor.  Belki ilk 10 yada 20 deneme sadece duruşa nasıl çıkacağına, yapamayacağın, düşebileceğin tereddütleriyle geçebilir. Bu hepimizin başından geçmiş bir hikaye…  Bu tereddütlere rağmen çok önemli bir asanadır. Büyük dönüşümleri de beraberinde sürpriz bir hediye misali hayatınıza getiriyor.

Beden dengesinin hayatımızdaki ruhani dengeyle ilgili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Sirsasana duruşunda denge, odak ve merkez bölgesinin gücü ile birlikte, aslında sınırları sadece zihnin oluşturduğuna dair büyük bir keşfe çıkıyorsun. Pratiğin, beden zihin ve beyin üzerindeki büyük gücünü fark ediyorsun. Bedenindeki büyük farkındalıkla birlikte, korkularını, inanç kalıplarını ve zihnin sınırlamalarını görünce dönüştürmen daha kolay ve farkındalıkla gerçekleşiyor. Tıpkı bedene uyguladığın pratikle gelen gelişim ve dönüşüm gibi, korkuların, sınırların ve inançların üzerinde de olumlu yönde pratiği hayatına geçirmen daha kolay oluyor. Hayatında ki dönüşümleri keyifle izlemek kalıyor.

Yoga’ya yeni başlamışsanız bu duruşu ileri safhalarda yoga eğitmeni eşliğinde yapmanız önemle tavsiye edilir. Öncesinde bazı duruşlar ön hazırlayıcı olmaktadır. Bunlardan bazıları, Kayık duruşu, Aşağıya Bakan Köpek Duruşu, Yunus Duruşu, Plank Duruşu… Sirsasana duruşuna ilk girerken duvar desteğini kullanabilirsin. Gün geçtikçe, adım adım duvardan uzaklaşıp özellikle merkez bölgesini kullanarak duruşa girmen, korkularını serbest bırakıp öteye adım atman için çok önemli. Baş ve boynunu gereksiz yere vücudun tüm ağırlığını bindirmek yerine, başının tepe noktasını yerleştirerek, iki elini birleştirip tam ortasına başını destekleyecek şekilde yerleştirmelisin. Kollarını, bedeninin orta kısmı, karın-bel kasları ve uyluk-kalça kaslarını birlikte çalıştırarak bacaklarını hareket ettirmelisin. Bu duruşu hamileler, yüksek tansiyon, boyun-kol-dirsek-bel bölgelerinde ciddi rahatsızlığı olan kişiler kesinlikle yapmamalıdırlar.

Bu duruşlar birlikte, hipofiz salgı bezi, pineal salgı bezi, bedenin endokrin sistemi, dolaşım sistemi ve bağışıklık sistemi uyarılıyor. Kan ters pompalandığından dolayısıyla kalp dinlenirken kanda tazeleniyor. Bedendeki tüm vücut sıvısının ters yöne hareket etmesini sağlıyor. Zihinsel konsantrasyon ve odak artıyor. Depresyona karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Kollar ve omurga güçleniyor. Kabızlık giderilip sindirim düzene giriyor.

Asanaların Kralı Sirsasana, herkesin yapmayı hedeflediği, yapıncada mucizeleri bedenine, ruhuna ve zihnine sunduğu bir duruş… Yoga’nın keyfini ve mucizesini hayatınızda tanıklık ederek yaşayınJ



Om Shanti Om Om Om J