3 Nisan 2016 Pazar

REGL (ADET DÖNEMİ) DÖNEMİNDE YOGA’NIN SAĞLIĞINIZA POZİTİF ETKİSİ


Regl, kadınların her ay yaşadığı doğal ve sağlıklı dönemidir. Bu dönemlerde, birçok kadın kendisini yorgun, gergin ve tükenmiş hissediyor. Karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, bacak-sırt ağrısı, asabiyet… gibi regl belirtileri sıklıkla görülür.

JANU SIRSASANA
Beden bu zamanlarda sana yavaşla sinyalleri veriyor. Bedene saygı duyarak, yavaş, sakin, gevşetici ve canlandırıcı etkiye sahip olan yoga uygulamak çok önemlidir. Karın bölgesini yumuşak ve hareketsiz kalmasını sağlayan asanalar uygulanmalıdır. Böylece regl süreci engellenmeden doğal akışında devam edebiliyor.

Bu dönemde, uygulanan asanalar kan akışını kontrol edebilecek olan öne eğilme asanaları olmalıdır. Öne eğilme asanaları, kan akışını kontrol ederken, zihnide sakinleştiriyor. Aynı zamanda bedenin arka tarafı gerilip esneyeceğinden dolayı, karın bölgesinin rahatlamasına neden olurlar.
Öne eğilme asanalarının yanında, sırtüstü yapılan bazı asanalarda bu dönemde hayatınızı kolaylaştırabilir. Bu asanalarda bedenin ön kısmı ile pelvis bölgesinin açılmasını sağlarken, bu bölgelere temiz kanın gitmesi kolaylaşıyor.

Regl döneminde, özellikle kan akışının yoğun olduğu günlerde ters duruşları uygulamamanızı öneriyorum. Uygulanan ters duruşlar sayesinde kan akışı tersine dönerek şiddetli, ağrılı karın kramplarına neden olurken, normal sürecin dışına çıkarak regli son bulunabiliyor. Bu döneminiz bittikten ya da yoğun kan akışınız kesildikten sonra ters duruşları uygulamanızı tavsiye ediyorum. Aynı dönemde ters duruşların yanında twist (bükülme) asanalarını da uygulamamalısınız. Twist asanaları karın bölgesini sıkıştıracağından kanın bedene normal akışını engelliyor.


BALASANA
Bu dönemde uygulayabileceğiniz asanalar:
·        
S     Supta Baddha Konasana (Bağlı Açı Uzanma Pozu)
·         Supta Virasana (Yatan Elmas Pozu)
·         Baddha Konasana (Bağlı Açı Pozu)
·         Balasana-Darnikasana (Çocuk Pozu)
·         Sukhasana (Rahat Oturma Pozu)
·         Janu Sırsasana (Baş ile Dize Eğilme Pozu)
·         Paschimottanasana (Öne Eğilme Pozu)
·         Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek Pozu)
·         Uttanasana (Ayakta Öne Eğilme Pozu)
·         Setthu Bandasana (Yarım Köprü Pozu)
·         Savasana (Ceset Pozu)

Bu dönemde uygulayabileceğiniz nefes teknikleri:
·      
             Savasana (Ceset Pozu) da Ujjayi Pranayama (Rüzgar-Okyanus Nefesi)
·         Savasana (Ceset Pozu) da Viloma Pranayama (Dönüşümlü Nefes)

Daha sağlıklı, huzurlu, canlı ve enerjik bir regl dönemi geçirmek için hayatınıza yogayı eklemenizi sevgiyle öneriyorum. Dene ve hayatındaki farkı gör J


SUPTHA VİRASANA

BADDHA KONASANA