2 Mart 2016 Çarşamba

YOGA'NIN PANİK ATAK ÜZERİNDEKİ MUCİZESİ


Şu ana kadar panik atakta oluşan belirtileri yaşamadığımdan dolayı, yoga öğrencim olup bu hastalığı eskiden yada hala hafif ataklarla yaşayanlardan, internetten, doktorlarla yapmış olduğum görüşmelerden ve yakın çevremde yaşayan arkadaşlarımdan öğrendiğim bilgiler ışığında sizlere bazı bilgiler paylaşacağım.

Meditasyon
 Panik atak birden bire ortaya çıkıp, tekrarlayan psikolojik bir hastalıktır. Yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri şeklinde açığa vurmaktadır. Birden bire başlayarak giderek şiddetlenir. Kişi korku içindedir. Öleceğini düşünür ve panik içinde doktora başvurabilir. Yarım saat sonra atak geçtiğinde ise kişi kendini yorgun ve bitkin hissetmektedir. Genellikle 10-30 dakika devam eden atak sonrasında kendiliğinden geçmiş olur. Panik atak, psikolojik sorunlarla ya da bazı hastalıklarla görülebilir. Genellikle panik atak nedensiz ortaya çıkmaktadır. Stresli bir hayat panik atak için tetikleyici bir nedendir. 

Yakın bir arkadaşımın yıllarca süren panik atağı hastalığı bulunmaktadır. Birkaç kere yapmaya planladığımız yürüyüşler her defasında onun vazgeçişleriyle son bulmuştur.Ulaşacağımız yere ambulansın gelemeyeceği korkusu onun her defasında adım atmasını engellemiştir.

Panik atak belirtileri nelerdir?

•       Göğüs ağrısı
•       Göğüste sıkışma hissi
•       Uyuşma ya da karıncalanma
•       Üşüme, ürperme ya da ateş basması
•       Çarpıntı ve terleme
•       Baş dönmesi
•       Nefes darlığı ya da nefes alamama gibi hissetme
•       Bulantı, karın ağrısı
•       Titreme ya da sarsılma
•       Kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü
•       Kontrolünü kaybetme ya da aklını yitirme korkusu
•       Ölüm korkusu Panik atak vakalarında

Bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası görülmektedir.  

Yapmış olduğum araştırma sonucunda, panik atak tedavisi için verilen bazı ilaçlar ise, prozac, lustral, cipralex, citoless efexor, cymbalta remeron, Ixel, desyrel , faverin seroxat, paxil gibi ilaçlardır. Mutluluk yaratan serotonin ileticisinin işlevini yaptıktan sonra hücre içine alınıp yokolmasını engelliyor.Bu tür ilaçların bir çok yan etkisi bulunmaktadır. İştah da artış, cinselliği baskılama, fazla serotondan dolayı oluşabilecek huzursuzluk-mide bulantısı- anksiyete hali-ateşlenme, unutkanlık, dalgınlık, uyku hali, sinirlilik, aşırı rahatlık, duyarsızlık, karaciğer enzimlerinde yükselme, adet düzensizliği... gibi yan etkilerinin bulunuyor.

İnternette bir röportaja rastlıyorum. Size formsante internet sayfasında ki röportajın bazı bölümlerini direk alıntı yaparak yayınlıyorum.

‘’Ataklar ilk olarak nasıl ortaya çıktı?
Panik atak bir günde çıkan bir şey değil. Doktorun yaptığı psikanaliz sonucu çocukluğunuza kadar gidiyorsunuz.Yatılı okulda okumam, orada yaşadıklarım, aileden uzak olmam... Bütün bunların panik atak yaşamamda etkisi var. Panik atak rahatsızlığı olan insanlar çok kolay konuşamıyor. Ben rahat konuşabiliyorum çünkü bununla barıştım.
Panik atağınızın temelinde ne yatıyormuş? 
Toplumun çizdiği bir program var: İyi bir okula gidilir, iyi bir iş sahibi olunur, evlenilir,çoluk çocuğa karışılır. Tabii ki bunlar güzel şeyler ama herkesin aynı zamanlarda, aynı hızda bu hayatı yaşaması diye bir şey yok. Bazı insanlar üniversite mezunu olmadan da başarılı olabiliyor. Biz toplum tarafından çizilen bu hayatı yaşıyoruz ve kendi iç sesimizi, isteklerimizi unutuyoruz. Panik atakta da bu bastırılmış duyguların, isteklerimizi unutuyoruz. Panik atakta da bu bastırılmış duyguların, isteklerin bir süre sonra ortaya çıkması var.Vücut tepki göstermeye başlıyor. Ben de bir yarışın içindeyim, bir noktadan sonra bu yarışı bırakamıyorsunuz.
Vücudun ağlaması (Panik Atak)
Hastalığınız karakterinizle bir ilgisi var mı sizce?
Mükemmeliyetçi karakterdeki insanlarda panik atak daha çok görülüyormuş. En iyiyi yapma isteği, içinizde kendinize baskı uygulamanıza neden oluyor. Bende bu panik atak kriz şeklinde, tam işlerin çok yoğun olduğu bir dönemde çıktı. Hayatımda değişiklikler vardı, evlenme kararı almışım, işimden memnun değilim... Vücudun ağlaması olarak nitelendiriyor doktorlar bu hastalığı. Kimisinin dudağında uçuk olarak çıkar bende panik atak şeklinde çıktı.
   Kriz geldiğinde ne yaşadınız?


  




Ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum zannettim. O hissin verdiği yoğun bir panik duygusu yaşıyorsun. Panik, kalbin daha çok çarpmasına neden oluyor. Korkunç bir durum. Hastaneye gittik ama hiçbir şey olmadı.
Sonra doktora gidince ortaya çıktı.
Yoga yapmaya başladığınızda ne hissettiniz?
ilk seansta, doktora gidip, bir saat konuştuğunuzdaki rahatlamayla aynı rahatlamayı yaşadım. Ve o andan itibaren yoganın hayatımda hep olacağını hissettim. bir süre sonra işi bıraktım. O kadar stres altında çalışmayıp kendime izin vermeye karar verdim. Zorlamaya gerek olmadığını anladım.
Yoga ve meditasyona devam ediyorsunuz değil mi?
Tabi ki! Özel hocalarla yoga çalıştım. Meditasyonu doktorumdan öğrenip kendim yapmaya başladım. Doğumdan bir süre sonra da daha düzenli bir şekilde yogaya devam ettim.
Panik atağınız nasıl geçti?
Tabii bu üç günde olmuyor. Panik atakla yüzleşiyorsunuz. Ondan kormamayı öğreniyorsunuz. kendi gerçek kimliğinizi farkediyorsunuz.
Bu noktada yoga ve meditasyonun nasıl bir yardımı oldu?
Yoga ve meditasyon zihninizi dinlendirmeyi sağlıyor. Zaten bu panikler, zihnimizin ve beynimizin kısa devre yapması. Çok yoğun ve stresli çalışıyorsunuz, hayatta düşünecek çok şeyiniz var, bu düşüncelerin hepsi sizin sağlıklı düşünmenizi engelliyor. Yoga ve meditasyonla zihninizle birlikte vücudunuz da dinleniyor. Bu benim hastalığı daha kısa sürede atlatmamı sağlamış olabilir. Bende böyle bir etki gösterdi tabii.
Hastalık geçtikten sonra yoga ve meditasyonu bıraktınız mı?
Hayır, bunlar benim hayatımın bir parçası oldu. Çünkü hatta stres her zaman var. Aksilikler her zaman olabilir ama siz bunlarla başa çıkmayı öğreniyorsunuz. Ve bunun için yoga ve meditasyon çok iyi bir yol. Negatif etkileri azaltıyor. Bol bol derslere giriyorum.
Yogaya başlamadan önceki  ile bugünkü arasında net bir fark var mı?
Eskiden zihnim çok karışıktı, şimdi daha dingin ve huzurluyum. Çabuk öfkelenen bir insandım, şimdi öfkelendiğiniz zaman bu öfkenin size geri döndüğünü, zarar verdiğini çok iyi farkettim. Bu tip konularda kendimi çok iyi eğittim. ‘’ (Alıntı-Formsante İnternet Sayfası)

Tabiki panik atak için doktara gidip tedaviniz için bir yön belirlemelisin. Bunun yanında ise yoga ve meditasyonun size sunduğu mucizeler o kadar büyük ki. Yoga da uygulanan tüm basamaklar sayesinde kişi kendini tanırken kendine doğru yavaş yavaş yolculuğa çıkıyor. Bedenindeki ve ruhundaki stresden nasıl arınacağını öğreniyor. Zihnini berraklaştırıp huzuru nasıl hissedebileceğini keşfediyor. Yapılan asanalar nefes ve meditasyonla birlikte yepyeni bir senin keyfine varıyorsun.

Bilimsel araştırmalar sonucunda vücudumuzda bulunan psoas kasının yeteri kadar dinlendirilmediğinde yada esnetilmediğinde psikolojik ve fizyolojik sağlığı etkilediği bulunmuştur. Psoas kası gerginleştikçe korku ve endişeye neden olmaktadır. Bu kasın diğer adı ‘’Ruh Kası’’dır. Vücudun stabiletisini, hareketini ve esnkeliğini sağlamaktadır.Psoas kası tam olarak esnetilip uzadığında yani yeteri kadar rahatlladığında anın tadını yaşayıp korku ve endişeler gideriliyor. Yoga’da yapılan tüm asanalar ve nefes bu kası rahatlamaya yönelik olduğundan korku ve endişe giderilip anda kalınıyor.

Ayrıca bedenimizde 7 adet çakra bulunmaktadır. Bunlardan üçüncüsü olan çakra Solar Plexus Çakrasıdır. Mide çakrası olarak da bilınmektedir. Sanskritçe olarak ise Manipura deniliyor. Rengi sarı olup göbek deliğinin hemen üstünde bulunmaktadır. Çakranın yeteneği ise kararlılıktır. Çakra dengesiz olduğunda ise, öfke, hırs, özgüven eksikliği, ilişkilerde problemler...açığa çıkıyor. Reflü, mide rahatsızlıkları, panik atak... gibi hastalıklarda görülmektedir.

Yoga’da uyguladığımız nefes çalışmaları ve yoga hareketleri ile çakrayı dengeleyebiliyoruz. Uygulamayı bir eğitmenle birlikte yapmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü panik atağı olan bir kişinin uygulamaması gereken nefesler vardır. Bunun yanında özellikle üçüncü çakrayı aktifleştiren bazı önemli asanalar uygulanmalıdır. Mesela, panik atağı olan biri ateş nefesini uygulamamalıdır. Bunun yerine diyafram nefesi, stres nefesi gibi nefesler uygulamalıdır.
Yoga hareketi olarak, üçüncü çakrayı aktifleştiren setthu bandasana, urdhva dhanurasana, dhanurasana, mekikler... gibi asanalar uygulanabilir.   

Birçok rahatsızlığın nedeni zihinde olan kalıplardır. Tabiki doktara gidip tavsiyeler, öneriler alıp, tedavi şeklini öğrenip yol alınız. Ama kendi şifa gücünüzüde unutmayınız. Yoga kişi de öyle mucizeler yaratıyor ki, bunu keşfetmek için sadece bir adım atınız. Meditasyon kendi iç dünyanızı tanımak için size bir kapı açıyor. Nefesin büyüsü ile dönüşümler sağlanıyor.Yapılan asanalarla aslında korkuların sınırların olmadığını,sadece bizim yarattığımız kocaman kayalar olduğunu farkediyorsun.  Kendin için birşeyler mi yapmak istiyorsun? Öyleyse yoga ile tanışJ
Urdhva Dhanurasana
Mekik Varyasyon

Mayurasana
Setthu Bandhasana