28 Ekim 2016 Cuma

SIRT BOYUN OMUZ VE BEL AĞRILARINIZ MI VAR?



Gün boyu masa başında oturmak, televizyonu uzanarak seyretmek, kitabı uzanarak okumak, stresden ve gerginlikten omuzları sıkıştırmak, duruş bozuklukları bel, sırt, omuz ve boyun ağrılarına neden oluyor.

Eğer bu ağrılar ve ağrılara neden olan etkenler düzeltilmediği takdirde bel-boyun fıtığına, kireçlenmeye hatta fibromiyalji rahatsızlığına kadar ilerliyor.

Bel, boyun, omuz ve sırt ağrılarının genel belirtileri ise, sabah tutukluğu, uyku bozukluğu, uyuşmalar, bel ağrıları, omuz-sırt-boyun gerginliği ve tutulmalar şeklindedir.

Peki bu ağrıları ve belirtileri yoga ile hafifletmek yada tedavi etmek  mümkün mü?

Bunun cevabı EVET. Yoga birçok rahatsızlığa iyi geldiği hatta tedavi sürecinde doktorların reçete şeklinde önerdiği bir şifadır.

Özellikle bazı duruşlar bel-sırt-boyun-omuz ağrılarına oldukça faydalıdır. Bu duruşları düzenli olarak yaptığınızda ağrıların azaldığını, rahatladığınızı ve duruş  bozukluklarının giderildiğini fark edeceksiniz.

YARARLI BAZI DURUŞLAR


  • Ardha Bhujangasana (Yarım Kobra Pozu)

Uygulama: Ayaklarınız kalça hızasında açık şekilde yüzüstü uzanınız. Avuç içlerinizi omuzlarınızın altına koyup, dirseklerinizi bedeninize yakın ve eğik şekilde yerleştiriniz. Kuyruk sokumunuzu esnetirken, göğsünüzü ileri doğru hareket ettiriniz. En az 3 derin ve uzun nefes alarak duruşta kalınız.

Faydaları Nelerdir?

  • Bel-boyun-omuz-sırt ağrıları rahatlar.
  • Sırtı-göğsü-omuzları-omurgayı-karın kaslarını açar.
  • Kalça şekillenir.

  • Bhujangasana (Kobra Pozu)

Uygulama: Ayaklarınız kalça hızasında açık şekilde yüzüstü uzanınız. Avuç içlerinizi omuzlarınızın yanına koyup, dirseklerinizi bedeninize yakın ve eğik yada düz şekilde yerleştiriniz. Kuyruk sokumunuzu esnetirken, göğsünüzle birlikte başınızı ileri ve yukarı doğru hareket ettiriniz. Bakışlar yukarda olacak şekilde durunuz. En az 3 derin ve uzun nefes alarak duruşta kalınız.

 Faydaları Nelerdir?

  • Omurga-sırt ağrıları rahatlar.
  • Omurga güçlenir.
  • Stres giderilir.
  • Troid ve paratroid bezi aktifleşir.
  • Göğüs-omuzlar-omurga-karın kaslarını açar.

 

  • Sethu Bandha Sarvangasana (Köprü Pozu)
     


Uygulama: Yere sırt üstü uzanınız. Ayaklarınızı kalçanıza yaklaştırıp ayak tabanlarınızı yere bastıracak şekilde dizlerinizi kırarak yerleştiriniz. Belinizi omuzlara kadar yukarı kaldırıp ellerinizi kalçalarınızın altında kenetleyiniz. En az 3 derin ve uzun nefes alarak duruşta kalınız.

Faydaları Nelerdir?

  • Sırt ve bel ağrıları rahatlar.
  • Kalça ve karın bölgesine faydalı.
  • Omurga ve bel bölgesi güçlenir.
  • Kalp ve kök çakra aktifleşir.

 

  • Salabhasana (Çekirge Duruşu)
     
Uygulama:Yüzüstü uzanınız. İki elinizi kuyruk sokumunuzun arkasında birleştirirken iki ayağınızı düz şeklinde ve başınızı aynı anda havaya kaldırınız. En az 3 derin ve uzun nefes alarak duruşta kalınız.

Faydaları Nelerdir?

  • Sırt güçlenir.
  • Bel ağrıları rahatlar.
  • Sırt-göğüs-omuzlar-omurga-karın kasları açılır.



***FAYDALI OLAN DİĞER DURUŞLAR

  • Çapraz Kol Göğüs Esnetme
  • Açık Bacakla Ayakta Öne Çapraz Eğilme
  • Yukarı Bakan Köpek Duruşu ( Urdhvha Mukha Svanasana)
  • Ters Masa Duruşu  (Ardha Purvottanasana)
  • Tek Ayaklı Güvercin Duruşu (Eka Pada Kapotasana)
  • Aşağı Bakan Köpek Duruşu (Adho Mukha Svanasana)
  • Yay Pozisyonu (Dhanurasana)
  • Yatarak Omurga Döndürme Duruşu (Supta Matsyendrasana)
  • Balık Duruşu (Matsyasana) 

     
     

     



27 Ağustos 2016 Cumartesi

ASTIM VE YOGA

MEDİTASYON

Yoga öyle büyülü bir mucize ki bir çok hastalığa derman bulurken, doktorların tedavileri sırasında önerilen bir şifa.  Astım rahatsızlığı olan öğrencilerimle yapmış olduğum yoga derslerinde, öğrencilerimin günden güne daha çok fayda gördüğüne şahit oluyorum.

Öncelikle, astım rahatsızlığının ne olduğunu, nelerin sebep olduğunu bilmenin daha aydınlatıcı olacağını düşünüyorum. Solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve daralmalar nedeniyle ortaya çıkan hastalığa astım deniliyor. Oluşan daralmalar,  mukozanın şişmesine ve buradaki sıvının artmasına neden oluyor. Hırıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi en önemli belirtileridir. Bu belirtiler nöbetler halinde gerçekleşiyor ve belirli bir zamanı bulunmamaktadır.

Soğuk algınlığının ilerlemesi ve alerjik rahatsızlıklar astımı tetikliyor. Diğer en önemli tetikleyici faktör ise toz böcekleridir. Bunun yanında,  sigara dumanı ve bazı ilaçlarda tetikleyici etkenlerdir. Bu etkenlerden uzak durulması hasta için önem arz etmektedir. Tabi ki tüm bunlar fiziksel nedenlerdir. Bunun yanında psikolojik nedenlerde mevcuttur. Astım rahatsızlığını psikolojik nedenler olan, öfke, kin, kıskançlık, sevilmeme inanışı… gibi duyguların tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Astım rahatsızlığı olan kişi temiz ve havadar ortamlarda bulunmalıdır. Doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Sigaralı ve tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır. İlaç tedavisi gerekli ise doktor kontrolünde alınmalıdır. En önemlilerinden bir tanesi ise, düzenli egzersiz uygulamalıdır.  Ancak uygulanacak bu egzersiz nefesle beraber oluşan tıkanıklığı giderirken stresi de azaltmalıdır. Doktorlar bu nedenlerden dolayı astım rahatsızlığı olan kişilere YOGA’yı tavsiye etmekle kalmayıp, reçete olarak vermektedir.

Bu kişiler, nefes yolları tıkalı olduğundan dolayı nefes alıp vermekte güçlük çekmektedirler. Yoga’da uygulanan asanalar (hareketler) arası dinlenmek çok önemlidir. Diyafram nefesi ve ateş\körük nefesi tıkanıklığın giderilmesine ve sıvının azalmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle yapılan asanalar (hareketler ) ve nefes çalışmaları ile kişi rahat nefes almayı hatırlıyor. Nefes tutma teknikleri bu kişilere uygulanmamalıdır. Çünkü ciğerlerin genişlemesi istenmeyen bir durumdur. Yoga sırasında kişide ki duygusal birikimler pozitif yöne çevriliyor. Bundan dolayı kaslar gevşerken mukoza tıkanıklığı gideriliyor. Bunun yanında stresin yatışmasına yardımcı oluyor. Yoga’nın yedinci basamağı olan meditasyonda, sempatik aktivedeler ve solunum sıklığı azalıyor. Düzenli ve derin nefeslerle doğru nefes alımı hatırlanarak sakinlik sağlanıyor. Hızlı nefes alıp vermek yerine akciğer kapasitesini artıracak derin ve uzun nefesler alıp verirken, doğru asanalarla tıkanıklığı giderirken, anahata(kalp) çakrası aktifleşiyor. Uygulanacak bazı asanalar (hareketler),  Matsyasana (Balık Duruşu), Ardha Purvottanasana (Ters Masa Duruşu) , Setthu Bandasana (Yarım Köprü), Urdhva Dhanurasana (Köprü-Tekerlek Duruşu), SuptaVirasana (Yatan Kahraman Duruşu), Supta Vajrasana (Yatan Elmas Duruşu), Ustrasana (Deve Duruşu)…


Vivekananda Kendra Yoga Terapi ve Araştırma Merkezinde doktorlar tarafından 53 astım rahatsızlığı olan kişiler üzerinde yapılan araştırma sonucunda, yoga uygulayan kişilerin iyileşmeleri diğer kişilere göre daha hızlı olduğu ortaya çıkmıştır. Üç aşamada tedavi gerçekleşmiştir.
1.Asanalar (Hareketler)
2.Nefes Teknikleri
3. Meditasyon

Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda, Yoga’nın ruh-zihin-beden sağlığına iyi geldiği bilimsel kanıtlanmıştır. Astım üzerine Yoga mucizevî bir şekilde tedaviye yardımcı olduğu doktorlar tarafından bilindiği gibi artık tavsiye edilmektedir. Sizlerde sağlıklı bir yaşam en önemlisi doya doya nefes alabilmek için Yoga’ya başlayınız.


Om Om Om Shanti
NamasteJ



20 Temmuz 2016 Çarşamba

ASANALARIN KRALI SIRSASANA'NIN GÜCÜ

Yoga sınırların sadece zihinde olduğunu gösteren bir felsefe, yaşam tarzıdır. Yoga sekiz basamaktan oluşmasına rağmen, zaman zaman sadece üçüncü basamağı olan Asana’dan oluştuğu düşünülebiliniyor. Oysa Asana önemli bir basamak olmasına rağmen, diğer tüm basamaklarında görevi gibi bizleri Samadhi’ye (Aydınlanma) hazırlıyor.

Duruşların kralı olan Sirsasana (Baş Üstü Duruşu) ileri seviye bir harekettir. Sirsasana’nın bir jimnastik hareketi olmadığını idrak ederek duruşa girdiğimizde beden, zihin ve ruh bütünleşerek dengeye geliyor.  Belki ilk 10 yada 20 deneme sadece duruşa nasıl çıkacağına, yapamayacağın, düşebileceğin tereddütleriyle geçebilir. Bu hepimizin başından geçmiş bir hikaye…  Bu tereddütlere rağmen çok önemli bir asanadır. Büyük dönüşümleri de beraberinde sürpriz bir hediye misali hayatınıza getiriyor.

Beden dengesinin hayatımızdaki ruhani dengeyle ilgili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Sirsasana duruşunda denge, odak ve merkez bölgesinin gücü ile birlikte, aslında sınırları sadece zihnin oluşturduğuna dair büyük bir keşfe çıkıyorsun. Pratiğin, beden zihin ve beyin üzerindeki büyük gücünü fark ediyorsun. Bedenindeki büyük farkındalıkla birlikte, korkularını, inanç kalıplarını ve zihnin sınırlamalarını görünce dönüştürmen daha kolay ve farkındalıkla gerçekleşiyor. Tıpkı bedene uyguladığın pratikle gelen gelişim ve dönüşüm gibi, korkuların, sınırların ve inançların üzerinde de olumlu yönde pratiği hayatına geçirmen daha kolay oluyor. Hayatında ki dönüşümleri keyifle izlemek kalıyor.

Yoga’ya yeni başlamışsanız bu duruşu ileri safhalarda yoga eğitmeni eşliğinde yapmanız önemle tavsiye edilir. Öncesinde bazı duruşlar ön hazırlayıcı olmaktadır. Bunlardan bazıları, Kayık duruşu, Aşağıya Bakan Köpek Duruşu, Yunus Duruşu, Plank Duruşu… Sirsasana duruşuna ilk girerken duvar desteğini kullanabilirsin. Gün geçtikçe, adım adım duvardan uzaklaşıp özellikle merkez bölgesini kullanarak duruşa girmen, korkularını serbest bırakıp öteye adım atman için çok önemli. Baş ve boynunu gereksiz yere vücudun tüm ağırlığını bindirmek yerine, başının tepe noktasını yerleştirerek, iki elini birleştirip tam ortasına başını destekleyecek şekilde yerleştirmelisin. Kollarını, bedeninin orta kısmı, karın-bel kasları ve uyluk-kalça kaslarını birlikte çalıştırarak bacaklarını hareket ettirmelisin. Bu duruşu hamileler, yüksek tansiyon, boyun-kol-dirsek-bel bölgelerinde ciddi rahatsızlığı olan kişiler kesinlikle yapmamalıdırlar.

Bu duruşlar birlikte, hipofiz salgı bezi, pineal salgı bezi, bedenin endokrin sistemi, dolaşım sistemi ve bağışıklık sistemi uyarılıyor. Kan ters pompalandığından dolayısıyla kalp dinlenirken kanda tazeleniyor. Bedendeki tüm vücut sıvısının ters yöne hareket etmesini sağlıyor. Zihinsel konsantrasyon ve odak artıyor. Depresyona karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Kollar ve omurga güçleniyor. Kabızlık giderilip sindirim düzene giriyor.

Asanaların Kralı Sirsasana, herkesin yapmayı hedeflediği, yapıncada mucizeleri bedenine, ruhuna ve zihnine sunduğu bir duruş… Yoga’nın keyfini ve mucizesini hayatınızda tanıklık ederek yaşayınJ



Om Shanti Om Om Om J

28 Mayıs 2016 Cumartesi

BREEZE OF SERENITY DREAM YOGA FEST. HAYAT GİBİ BÜYÜLÜ BİR YOLCULUK

Bu sene 3.üncüsünün gerçekleştiği (DreamYoga Events) Breeze of Serenity Dream Yoga Fest. macerası için, Kıbrıs’ta Yoga’ya gönül vermiş dostlarla aylar öncesinden karar verip organizasyonlar yapıyoruz.(Tüm organizasyonda emeği olan Gözem Soytürk Gökhan’a sonsuz teşekkürler.) Aylar olmasına rağmen içimde büyük bir heyecan ve coşku oluşuyor... Geçen senelerde bu tutkunun içime işlediğinden olsa gerek... Gözlerimi kapadığım anda iki dağ arasında olan koyun huzuru, doğayla içice oluşu, denizin maviliği, tavukların-köpeklerin-kedilerin özgürce dolaşıp sınırsızca sevildiği, dilimde-damağımda-yüreğimde hissettiğim hayatı özlemle yaşıyorum.



Aylar, günler özlemle geçiyor. Ve o büyük gün geliyor. Pegasus ile önce İstanbul’a, ordanda Dalaman’a aktarmalı uçuyoruz. Biletlerini aylar öncesinden kesmen senin için daha hesaplı olacağını bilmende yarar varJ Diğer bir alternatif ise, Kıbrıs’tan Antalya’ya uçup, ordanda otobüsle Dalaman’a gelmek olabilir. Bizi Dalaman Havalananından festivalin organizatörü canımız Özlem Kuzu’nun bizim için ayarladığı otobüs bekliyor. Yaklaşık 1.30 saat boyunca, kabak koyu girişine kadar yorgun hissetmemize rağmen keyifle yolculuğumuza devam ediyoruz. Şehrin içerisinden geçerken marketten, eczaneden bir şeyler alabilirsiniz ya da ufak molalar verebilirsiniz. Kabak Koyu’na 5TL karşılığında girişte sizi bekleyen minibüslerle inebiliyorsunuz. Yol boyunca adrenalin üst safhada. İnişli çıkışlı bazen, yokuşlu bir yolculuk sizi bekliyor. Sonunda beklediğimiz an geliyor... Breeze of Serenity Dream Yoga Fest. yolculuğumuza bir gün önceden gelerek, dinlenerek başlamak ayrı keyif oluyor.




Bu muhteşem koyda konaklamak için birçok alternatifin bulunmakta. Turan, SeaValley, Chakra, Lilith, Natural Life, Latcho, Yerdeniz ve daha çok doğayla içiçe olmak isterseniz çadırlar. Konaklamalar, kahvaltı ve akşam yemeği dahil olarak Breeze of Serenity Dream Yoga Fest. fiyatının içerisinde paket program şeklinde. Festival fiyatları konaklama yerine göre değişiklik gösteriyor. Biz ekip olarak, Natural Life’da konaklıyoruz. Muhteşem bir kahvaltı ve akşam yemekleri bulabilirsiniz. Kahvaltıda herşey doğal olarak sunuluyor. Favorilerim arasında, kahvaltıda gül reçeli, tatlı olarak kabaklı cheescake ve yemeklerde ise körili tavuk. Kendinizi evinizde gibi hissedebileceğiniz bir yer. Müthiş huzurlu ve doğayla içiçe bir yer... Eğer festivale katılmaya karar verirsen ya da sen başka tarihlerde koyda kaçamak yapmak istersen sırt çantan ile yola çık. Yanına mat, 2-3 tayt, 3-4 tişort, kitap, mayo, terlik, havlu, şort, fener, kullandığın ilaçlar, saç kurutma makinesi, tarihe göre uzun kollu kalın kıyafetler (Akşamları serin oluyorJ) alabilirsin. Koyda market bulunduğunda dolayı, kişisel temizlik malzemelerini ve ihtiyaçlarını oradan satın alabilirsin.

Festival bu yıl 19-23 Mayıs tarihlerinde tam 5 gün sabah 07.00 de başlayıp, aksam 19.00’a kadar süren workshoplarla dolu. Seçip beğenip istediğin workshopa katılabiliyorsun. Her akşamda keyifli etkinliklerle geçiyor. Dünyanın dört bir yanından değerli hocalarla buluşuyoruz. Serdar Prem, Zuhal Özyurt, Nedret Gülcan, Melis Ulaş, Judith Lieberman, Sinem Akat, Cameron Shayne, Konstantinos Charantiniotis, Roberto Milletti, Mathieu Boldron, Deniz Bağan Özoğul, Ece Dündaralp, Çetin Çetintaş, Devrim Akkaya, Haluk Özen, Samiye Özbaş Soysal, Deniz Süberoğlu, Feride Gürsoy, Yeşim Cimcoz, Canan Soysal, Jessie Sullam, Ulli Allmendinger ve Kıbrıs hocalarından Sevgili Salih Gökhan J Bu hocalarla neler mi yapıp öğrendik? Yoga, Anatomi, Beslenme, Masal Terapi, Taichi, Meditasyon, Astroloji, Aromaterapi, Yazi Terapi, Aile Dizimi, Regresyon Terapi, Dans, Müzik, Ayurveda, Toprak Terapisi, Mantralar ve Yoga Sutraları... Bu yıl festivale katılım bayağı iyi.Yaklaşık 250 kişinin enerji akışı koyu daha da muhteşem hale getiriyor.

Canın workshoplara girmek istemiyorsa, vadiyi keşfe çıkabilirsin, yeni insanlarla tanışıp kaynaşabilirisin, kafandaki sorular hakkında cevap avına çıkabilirsin, denize girip güneşin tadını çıkartabilirsin, tekne turu ile etrafı keşfe çıkabilirsin, kanyonu ve şelaleyi fotoğraflayabilirsin... Kısaca hayatın sana sunduklarını sevgiyle kabul edebilirsiniz.

5 gün boyunca televizyonsuz, telefonsuz (heryerde çekmiyorJ ) doğayı doya doya yaşamak müthiş ve keyifli bir duygu. Solunda ve sağında heybeti ile yemyeşil dağlar, karşında mavisiyle uçsuz bucaksız bir deniz ve başını göğe kaldırdığında mavi ve beyazın dansını izlediğin gökyüzü... Geceleri yıldızlar gökyüzünde dans ediyorlar. Büyülü,  ışıl ışıl bir gökyüzü. 

5 gün boyunca kendime yapmış olduğum yolculuğumun hiç bitmemesini istememe rağmen, son gün gelip çatıyor. Özlemle, sevgiyle seneye tekrar yolumun kesişmesi umuduyla festivale, koya, dostlara veda ediyorum. Hayat kendimize yaptığımız öğretici ve keyifli bir yolculuktur.

Kendinizi hep hatırlayın dostlarJ


SEA VALLEY:0252 642 1236
CHACKRA:0252 642 1184
LILITH:0252 642 1217
NATURAL LIFE:0252 642 1185
TURAN:0252 642 1018
LATCHO:0252 642 1170
YERDENİZ:0252 642 1121




3 Nisan 2016 Pazar

REGL (ADET DÖNEMİ) DÖNEMİNDE YOGA’NIN SAĞLIĞINIZA POZİTİF ETKİSİ


Regl, kadınların her ay yaşadığı doğal ve sağlıklı dönemidir. Bu dönemlerde, birçok kadın kendisini yorgun, gergin ve tükenmiş hissediyor. Karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, bacak-sırt ağrısı, asabiyet… gibi regl belirtileri sıklıkla görülür.

JANU SIRSASANA
Beden bu zamanlarda sana yavaşla sinyalleri veriyor. Bedene saygı duyarak, yavaş, sakin, gevşetici ve canlandırıcı etkiye sahip olan yoga uygulamak çok önemlidir. Karın bölgesini yumuşak ve hareketsiz kalmasını sağlayan asanalar uygulanmalıdır. Böylece regl süreci engellenmeden doğal akışında devam edebiliyor.

Bu dönemde, uygulanan asanalar kan akışını kontrol edebilecek olan öne eğilme asanaları olmalıdır. Öne eğilme asanaları, kan akışını kontrol ederken, zihnide sakinleştiriyor. Aynı zamanda bedenin arka tarafı gerilip esneyeceğinden dolayı, karın bölgesinin rahatlamasına neden olurlar.
Öne eğilme asanalarının yanında, sırtüstü yapılan bazı asanalarda bu dönemde hayatınızı kolaylaştırabilir. Bu asanalarda bedenin ön kısmı ile pelvis bölgesinin açılmasını sağlarken, bu bölgelere temiz kanın gitmesi kolaylaşıyor.

Regl döneminde, özellikle kan akışının yoğun olduğu günlerde ters duruşları uygulamamanızı öneriyorum. Uygulanan ters duruşlar sayesinde kan akışı tersine dönerek şiddetli, ağrılı karın kramplarına neden olurken, normal sürecin dışına çıkarak regli son bulunabiliyor. Bu döneminiz bittikten ya da yoğun kan akışınız kesildikten sonra ters duruşları uygulamanızı tavsiye ediyorum. Aynı dönemde ters duruşların yanında twist (bükülme) asanalarını da uygulamamalısınız. Twist asanaları karın bölgesini sıkıştıracağından kanın bedene normal akışını engelliyor.


BALASANA
Bu dönemde uygulayabileceğiniz asanalar:
·        
S     Supta Baddha Konasana (Bağlı Açı Uzanma Pozu)
·         Supta Virasana (Yatan Elmas Pozu)
·         Baddha Konasana (Bağlı Açı Pozu)
·         Balasana-Darnikasana (Çocuk Pozu)
·         Sukhasana (Rahat Oturma Pozu)
·         Janu Sırsasana (Baş ile Dize Eğilme Pozu)
·         Paschimottanasana (Öne Eğilme Pozu)
·         Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek Pozu)
·         Uttanasana (Ayakta Öne Eğilme Pozu)
·         Setthu Bandasana (Yarım Köprü Pozu)
·         Savasana (Ceset Pozu)

Bu dönemde uygulayabileceğiniz nefes teknikleri:
·      
             Savasana (Ceset Pozu) da Ujjayi Pranayama (Rüzgar-Okyanus Nefesi)
·         Savasana (Ceset Pozu) da Viloma Pranayama (Dönüşümlü Nefes)

Daha sağlıklı, huzurlu, canlı ve enerjik bir regl dönemi geçirmek için hayatınıza yogayı eklemenizi sevgiyle öneriyorum. Dene ve hayatındaki farkı gör J


SUPTHA VİRASANA

BADDHA KONASANA


2 Mart 2016 Çarşamba

YOGA'NIN PANİK ATAK ÜZERİNDEKİ MUCİZESİ


Şu ana kadar panik atakta oluşan belirtileri yaşamadığımdan dolayı, yoga öğrencim olup bu hastalığı eskiden yada hala hafif ataklarla yaşayanlardan, internetten, doktorlarla yapmış olduğum görüşmelerden ve yakın çevremde yaşayan arkadaşlarımdan öğrendiğim bilgiler ışığında sizlere bazı bilgiler paylaşacağım.

Meditasyon
 Panik atak birden bire ortaya çıkıp, tekrarlayan psikolojik bir hastalıktır. Yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri şeklinde açığa vurmaktadır. Birden bire başlayarak giderek şiddetlenir. Kişi korku içindedir. Öleceğini düşünür ve panik içinde doktora başvurabilir. Yarım saat sonra atak geçtiğinde ise kişi kendini yorgun ve bitkin hissetmektedir. Genellikle 10-30 dakika devam eden atak sonrasında kendiliğinden geçmiş olur. Panik atak, psikolojik sorunlarla ya da bazı hastalıklarla görülebilir. Genellikle panik atak nedensiz ortaya çıkmaktadır. Stresli bir hayat panik atak için tetikleyici bir nedendir. 

Yakın bir arkadaşımın yıllarca süren panik atağı hastalığı bulunmaktadır. Birkaç kere yapmaya planladığımız yürüyüşler her defasında onun vazgeçişleriyle son bulmuştur.Ulaşacağımız yere ambulansın gelemeyeceği korkusu onun her defasında adım atmasını engellemiştir.

Panik atak belirtileri nelerdir?

•       Göğüs ağrısı
•       Göğüste sıkışma hissi
•       Uyuşma ya da karıncalanma
•       Üşüme, ürperme ya da ateş basması
•       Çarpıntı ve terleme
•       Baş dönmesi
•       Nefes darlığı ya da nefes alamama gibi hissetme
•       Bulantı, karın ağrısı
•       Titreme ya da sarsılma
•       Kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü
•       Kontrolünü kaybetme ya da aklını yitirme korkusu
•       Ölüm korkusu Panik atak vakalarında

Bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası görülmektedir.  

Yapmış olduğum araştırma sonucunda, panik atak tedavisi için verilen bazı ilaçlar ise, prozac, lustral, cipralex, citoless efexor, cymbalta remeron, Ixel, desyrel , faverin seroxat, paxil gibi ilaçlardır. Mutluluk yaratan serotonin ileticisinin işlevini yaptıktan sonra hücre içine alınıp yokolmasını engelliyor.Bu tür ilaçların bir çok yan etkisi bulunmaktadır. İştah da artış, cinselliği baskılama, fazla serotondan dolayı oluşabilecek huzursuzluk-mide bulantısı- anksiyete hali-ateşlenme, unutkanlık, dalgınlık, uyku hali, sinirlilik, aşırı rahatlık, duyarsızlık, karaciğer enzimlerinde yükselme, adet düzensizliği... gibi yan etkilerinin bulunuyor.

İnternette bir röportaja rastlıyorum. Size formsante internet sayfasında ki röportajın bazı bölümlerini direk alıntı yaparak yayınlıyorum.

‘’Ataklar ilk olarak nasıl ortaya çıktı?
Panik atak bir günde çıkan bir şey değil. Doktorun yaptığı psikanaliz sonucu çocukluğunuza kadar gidiyorsunuz.Yatılı okulda okumam, orada yaşadıklarım, aileden uzak olmam... Bütün bunların panik atak yaşamamda etkisi var. Panik atak rahatsızlığı olan insanlar çok kolay konuşamıyor. Ben rahat konuşabiliyorum çünkü bununla barıştım.
Panik atağınızın temelinde ne yatıyormuş? 
Toplumun çizdiği bir program var: İyi bir okula gidilir, iyi bir iş sahibi olunur, evlenilir,çoluk çocuğa karışılır. Tabii ki bunlar güzel şeyler ama herkesin aynı zamanlarda, aynı hızda bu hayatı yaşaması diye bir şey yok. Bazı insanlar üniversite mezunu olmadan da başarılı olabiliyor. Biz toplum tarafından çizilen bu hayatı yaşıyoruz ve kendi iç sesimizi, isteklerimizi unutuyoruz. Panik atakta da bu bastırılmış duyguların, isteklerimizi unutuyoruz. Panik atakta da bu bastırılmış duyguların, isteklerin bir süre sonra ortaya çıkması var.Vücut tepki göstermeye başlıyor. Ben de bir yarışın içindeyim, bir noktadan sonra bu yarışı bırakamıyorsunuz.
Vücudun ağlaması (Panik Atak)
Hastalığınız karakterinizle bir ilgisi var mı sizce?
Mükemmeliyetçi karakterdeki insanlarda panik atak daha çok görülüyormuş. En iyiyi yapma isteği, içinizde kendinize baskı uygulamanıza neden oluyor. Bende bu panik atak kriz şeklinde, tam işlerin çok yoğun olduğu bir dönemde çıktı. Hayatımda değişiklikler vardı, evlenme kararı almışım, işimden memnun değilim... Vücudun ağlaması olarak nitelendiriyor doktorlar bu hastalığı. Kimisinin dudağında uçuk olarak çıkar bende panik atak şeklinde çıktı.
   Kriz geldiğinde ne yaşadınız?


  




Ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum zannettim. O hissin verdiği yoğun bir panik duygusu yaşıyorsun. Panik, kalbin daha çok çarpmasına neden oluyor. Korkunç bir durum. Hastaneye gittik ama hiçbir şey olmadı.
Sonra doktora gidince ortaya çıktı.
Yoga yapmaya başladığınızda ne hissettiniz?
ilk seansta, doktora gidip, bir saat konuştuğunuzdaki rahatlamayla aynı rahatlamayı yaşadım. Ve o andan itibaren yoganın hayatımda hep olacağını hissettim. bir süre sonra işi bıraktım. O kadar stres altında çalışmayıp kendime izin vermeye karar verdim. Zorlamaya gerek olmadığını anladım.
Yoga ve meditasyona devam ediyorsunuz değil mi?
Tabi ki! Özel hocalarla yoga çalıştım. Meditasyonu doktorumdan öğrenip kendim yapmaya başladım. Doğumdan bir süre sonra da daha düzenli bir şekilde yogaya devam ettim.
Panik atağınız nasıl geçti?
Tabii bu üç günde olmuyor. Panik atakla yüzleşiyorsunuz. Ondan kormamayı öğreniyorsunuz. kendi gerçek kimliğinizi farkediyorsunuz.
Bu noktada yoga ve meditasyonun nasıl bir yardımı oldu?
Yoga ve meditasyon zihninizi dinlendirmeyi sağlıyor. Zaten bu panikler, zihnimizin ve beynimizin kısa devre yapması. Çok yoğun ve stresli çalışıyorsunuz, hayatta düşünecek çok şeyiniz var, bu düşüncelerin hepsi sizin sağlıklı düşünmenizi engelliyor. Yoga ve meditasyonla zihninizle birlikte vücudunuz da dinleniyor. Bu benim hastalığı daha kısa sürede atlatmamı sağlamış olabilir. Bende böyle bir etki gösterdi tabii.
Hastalık geçtikten sonra yoga ve meditasyonu bıraktınız mı?
Hayır, bunlar benim hayatımın bir parçası oldu. Çünkü hatta stres her zaman var. Aksilikler her zaman olabilir ama siz bunlarla başa çıkmayı öğreniyorsunuz. Ve bunun için yoga ve meditasyon çok iyi bir yol. Negatif etkileri azaltıyor. Bol bol derslere giriyorum.
Yogaya başlamadan önceki  ile bugünkü arasında net bir fark var mı?
Eskiden zihnim çok karışıktı, şimdi daha dingin ve huzurluyum. Çabuk öfkelenen bir insandım, şimdi öfkelendiğiniz zaman bu öfkenin size geri döndüğünü, zarar verdiğini çok iyi farkettim. Bu tip konularda kendimi çok iyi eğittim. ‘’ (Alıntı-Formsante İnternet Sayfası)

Tabiki panik atak için doktara gidip tedaviniz için bir yön belirlemelisin. Bunun yanında ise yoga ve meditasyonun size sunduğu mucizeler o kadar büyük ki. Yoga da uygulanan tüm basamaklar sayesinde kişi kendini tanırken kendine doğru yavaş yavaş yolculuğa çıkıyor. Bedenindeki ve ruhundaki stresden nasıl arınacağını öğreniyor. Zihnini berraklaştırıp huzuru nasıl hissedebileceğini keşfediyor. Yapılan asanalar nefes ve meditasyonla birlikte yepyeni bir senin keyfine varıyorsun.

Bilimsel araştırmalar sonucunda vücudumuzda bulunan psoas kasının yeteri kadar dinlendirilmediğinde yada esnetilmediğinde psikolojik ve fizyolojik sağlığı etkilediği bulunmuştur. Psoas kası gerginleştikçe korku ve endişeye neden olmaktadır. Bu kasın diğer adı ‘’Ruh Kası’’dır. Vücudun stabiletisini, hareketini ve esnkeliğini sağlamaktadır.Psoas kası tam olarak esnetilip uzadığında yani yeteri kadar rahatlladığında anın tadını yaşayıp korku ve endişeler gideriliyor. Yoga’da yapılan tüm asanalar ve nefes bu kası rahatlamaya yönelik olduğundan korku ve endişe giderilip anda kalınıyor.

Ayrıca bedenimizde 7 adet çakra bulunmaktadır. Bunlardan üçüncüsü olan çakra Solar Plexus Çakrasıdır. Mide çakrası olarak da bilınmektedir. Sanskritçe olarak ise Manipura deniliyor. Rengi sarı olup göbek deliğinin hemen üstünde bulunmaktadır. Çakranın yeteneği ise kararlılıktır. Çakra dengesiz olduğunda ise, öfke, hırs, özgüven eksikliği, ilişkilerde problemler...açığa çıkıyor. Reflü, mide rahatsızlıkları, panik atak... gibi hastalıklarda görülmektedir.

Yoga’da uyguladığımız nefes çalışmaları ve yoga hareketleri ile çakrayı dengeleyebiliyoruz. Uygulamayı bir eğitmenle birlikte yapmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü panik atağı olan bir kişinin uygulamaması gereken nefesler vardır. Bunun yanında özellikle üçüncü çakrayı aktifleştiren bazı önemli asanalar uygulanmalıdır. Mesela, panik atağı olan biri ateş nefesini uygulamamalıdır. Bunun yerine diyafram nefesi, stres nefesi gibi nefesler uygulamalıdır.
Yoga hareketi olarak, üçüncü çakrayı aktifleştiren setthu bandasana, urdhva dhanurasana, dhanurasana, mekikler... gibi asanalar uygulanabilir.   

Birçok rahatsızlığın nedeni zihinde olan kalıplardır. Tabiki doktara gidip tavsiyeler, öneriler alıp, tedavi şeklini öğrenip yol alınız. Ama kendi şifa gücünüzüde unutmayınız. Yoga kişi de öyle mucizeler yaratıyor ki, bunu keşfetmek için sadece bir adım atınız. Meditasyon kendi iç dünyanızı tanımak için size bir kapı açıyor. Nefesin büyüsü ile dönüşümler sağlanıyor.Yapılan asanalarla aslında korkuların sınırların olmadığını,sadece bizim yarattığımız kocaman kayalar olduğunu farkediyorsun.  Kendin için birşeyler mi yapmak istiyorsun? Öyleyse yoga ile tanışJ
Urdhva Dhanurasana
Mekik Varyasyon

Mayurasana
Setthu Bandhasana